Доступність посилання

ТОП новини

Трагічні втрати «Чорноморнафтогазу» – 38 загиблих


Володимир Притула Сімферополь, 30 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні в Україні – День жалоби, оголошений Президентом Віктором Ющенком у пам’ять загиблих у катастрофі вертольота Мі-8 над Чорним морем 28 квітня і корабля «Нафтогаз-67» в Південно-Китайському 22 березня. За обома трагічними випадками триває розслідування, але вже зараз місцеві журналісти звертають увагу, що останні 5-6 років державною компанією «Чорноморнафтогаз», чиї працівники загинули у цих катастрофах, керують непрофесіонали.

На місці аварії вертольота Мі-8, що сталася 28 квітня у Чорному морі неподалік західно-кримського узбережжя, знайдено «чорну скриньку» і дуже обгорілий голосовий самописець. Про це повідомила прес-служба державної компанії «Чорноморнафтогаз», якій належить платформа «Таврида», де і сталася аварія.

Мі-8 розбився під час посадки на плавучу бурову платформу, зачепившись заднім гвинтом за систему огорожі «Тавриди». Загинули усі 20 осіб, які перебували на борту – 17 працівників вахтової зміни «Чорноморнафтогазу» і 3 члени екіпажу.

Знайдену «чорну скриньку» одразу передали на розшифровку. На буровій платформі «Таврида» зараз працює урядова комісія на чолі з міністром транспорту України Йосипом Вінським, який повідомив, що розглядається 4 версії причин того, що сталося. Перша версія – помилка пілота; друга – погодні умови; третя – технічні несправності й остання – зовнішнє втручання. За словами міністра, основної версії поки що немає. Але експерти називають найімовірнішою – людський чинник. За свідченнями працівників свердловини, вертоліт на посадку ішов за незвичною траєкторією.

«Чорноморнафтогазом» керують люди без профільної освіти

Це друга трагічна аварія за останні півтора місяця, в якій гинуть працівники «Чорноморнафтогазу» – однієї з найбільших в Україні газо- і нафтовидобувних компаній, яка перебуває у державній власності. Наприкінці березня біля берегів Гонконгу, зіштовхнувшись із китайським суховантажем, затонуло судно «Нафтогаз-67».У результаті аварії загинули 18 моряків – працівників «Чорноморнафтогазу».

Керівник прес-служби компанії Юрій Авдєєв каже, що дві підряд трагічні події не вплинуть на фінансово-економічне становище підприємства.

«Є впевненість, що економічний стан компанії не постраждає. Підприємство впевнено стоїть на ногах. Безумовно, усі виплати, які визначені, ми зробимо. Надаватиметься допомога родинам, родичам загиблих. Але замінити фахівців, які загинули, не те що непросто, неможливо», – заявив представник «Чорноморнафтогазу».

Юрій Авдєєв також зазначив, що родинам загиблих у результаті катастрофи виплатять по 100 тисяч гривень, додаткова сума компенсацій складе близько 12 мільйонів гривень.

Тим часом місцеві журналісти звертають увагу на те, що з 2002 року «Чорноморнафтогазом» керують люди без профільної освіти. Спершу це був колишній військовий ракетник Ігор Франчук, син екс-прем’єра автономії Анатолія Франчука, тепер – колишній міліціонер Анатолій Присяжнюк. Кадрова політика останнього теж зацікавила журналістів. Ось одні з останніх призначень: заступником гендиректора став перший секретар Сімферопольського міському Компартії, колишній директор комсомольської турагенції «Супутник» Валерій Кучеренко, а відповідальним за роботу з персоналом і за безпеку праці – син першого секретаря Кримського республіканського комітету КПУ Леоніда Грача – Олексій Грач, колишній ресторатор.
XS
SM
MD
LG