Доступність посилання

ТОП новини

Україна і Грузія закликають Росію відмовитися від реалізації проголошених планів щодо Абхазії та Південної Осетії


Про це йдеться в спільній заяві президентів Віктора Ющенка та Міхеїла Саакашвілі, повідомляє українське МЗС. Глави держав висловили занепокоєння спробами Росії «поставити під сумнів територіальну цілісність Грузії шляхом підвищення статусу відносин з Абхазією та Південною Осетією».

Про це йдеться в спільній заяві президентів Віктора Ющенка та Міхеїла Саакашвілі, повідомляє українське МЗС.

Глави держав висловили занепокоєння спробами Росії «поставити під сумнів територіальну цілісність Грузії шляхом підвищення статусу відносин з Абхазією та Південною Осетією».

Таким чином, йдеться у заяві, самопроголошені республіки фактично підштовхуються до відокремлення від Грузії.

Україна та Грузія засуджують «останні заяви російських представників про можливість застосування «військових засобів» для захисту співвітчизників в Абхазії».

Президенти Ющенко і Саакашвілі натомість закликають до виключно мирного вирішення грузинсько-абхазького та грузинсько-південно-осетинського конфліктів.

******** Російські військові та бронетехніка перейшли кордон на річці Псоу і зайшли на територію Абхазії, заявляє МЗС Грузії


Напередодні Москва повідомила, що збільшує кількість миротворців для протидії воєнній операції в Абхазії, яку, нібито, готує Тбілісі.

Міністерство закордонних справ Грузії назвало рішення російської влади актом агресії та звинуватило Москву в дестабілізації ситуації в регіоні.

Рішення Росії розкритикували і в Європейському Союзі.

Верховний представник ЄС із зовнішньої політики і політики безпеки Хав’єр Солана після переговорів із главою МЗС Росії Сергієм Лавровим заявив: «Навіть якщо збільшення кількості миротворців не перевищить встановленої норми, це навряд чи можна вважати розумним кроком, спрямованим на зменшення напруженості. І я у дружньому тоні сказав про це російському міністру Лаврову».

Росія тримає миротворців в Абхазії та Південній Осетії з початку 90-х років, коли вони вийшли з-під контролю Грузії внаслідок громадянських конфліктів.

Півмісяця тому президент Росії Володимир Путін наказав посилити зв’язки з цими регіонами. Грузія розцінила ініціативу сусідньої держави як спробу анексувати її території.

Матеріали до теми:

• НАТО стежить за рухом російських військ в Абхазії

• Росія нарощує свої миротворчі сили в Абхазії та Південній Осетії • Грузія готується до воєнної операції в Абхазії, заявляє МЗС Росії • Україна серйозно стурбована деструктивною лінією Росії і її невиваженими кроками щодо Абхазії й Південної Осетії • Кондоліза Райс «дуже занепокоєна» рішенням Росії посилити співпрацю з грузинськими сепаратистами • США, НАТО й ЄС закликають Росію відмовитися від зміцнення зв’язків із Абхазією й Південною Осетією
XS
SM
MD
LG