Доступність посилання

ТОП новини

Більшість поляків задоволені результатaми інтеграції з європейськими та євроатлантичними структурами


Єва Поштар Варшава, 30 квітня 2008 – У четвер стартує п''ятий рік членства Польщі у Євросоюзі. За найновішими опитуваннями громадської думки, 80 відсотків поляків задоволені цим членством. Поляки вважають, що минулі чотири роки принесли користь як усій країні, так і кожному громадянину зокрема.

Поляків у країнах Євросоюзу називають євроентузіастами. Це тому, що вони найбільше задоволені з членства своєї країни у європейських та євроатлантичних структурах. Подібні результати засвідчило й найновіше опитування громадської думки поляків, оприлюднене напередодні річниці входу Польщі до Євросоюзу.

Серед плюсів членства у ЄС поляки вказують на можливість легальної роботи за кордоном, свободу у пересуванні до країн Західної Європи, також субсидії, що їх виділяє Польщі Євросоюз. Pадіо Свобода запиталo в пересічних поляків, як вони оцінюють плюси та мінуси членства країни у ЄС.

Говорить жителька міста Білостока пані Агнешка: «По-перше, завдяки членству Польщі в Євросоюзі я змогла створити власну фірму. На це я отримала субсидії ЄС. Завдяки цьому я отримала доступ до великого ринку послуг у країнах Євросоюзу. Щодо мінусів, я їх щиро кажучи, не бачу. Принаймні, це не стосується мене».

Світоглядний відрив сприймання євроінтеграції

Однак представники старшого покоління поляків ставляться до членства країни у Євросоюзі не так захоплено. Пані Зофія, що живе у передмісті Варшави, каже: «На мою думку, все, що маємо від членства у ЄС, корисне лише для молоді. Перед нею зараз відкриті всі кордони. Можуть їхати, куди їм заманеться. Такого колись не було. Можуть шукати за кордоном роботу. Такого також колись не було. Вважаю, що мінус членства Польщі в ЄС у тому, що ціни товарів ростуть, доганяють ціни в інших країнах Євросоюзу. A зарплата – ні».

55 відсотків поляків вважають вільний виїзд за кордон у пошуках роботи плюсом членства країни у ЄС, однак мінусом вважає це явище не набагато менша кількість співвітчизників. Соціологи кажуть, що цьому не треба дивуватися, адже в основному представники старшого покоління поляків критикують за це Євросоюз. Таке критичне ставлення виникає не з реальних знань людей похилого віку про країни Західної Європи, а з ідеологічного бачення світу, яке формувалося роками. Про це каже професор Іренеуш Кшемінський: «З результатів опитування видно, наскільки люди скористалися членством країни у Євросоюзі. Однак, на мою думку, ці результати надто мало показують, наскільки Польща, як держава в цілому, скористалася із субсидій ЄС. Наприклад, достатньо виїхати з Варшави до будь-якого регіону – виявиться, що буквально всюди на дорогах ведуться будівельні роботи. Це відбувається завдяки субсидіям ЄС».
XS
SM
MD
LG