Доступність посилання

ТОП новини

Україна впливає на світові ціни на зерно. Росія користується розколом на Заході і хоче змінити владу в Тбілісі (Огляд європейської преси)


Василь Зілгалов Прага, 1 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У європейській пресі обговорюють світові ціни на зерно та іншу сільськогосподарську продукцію і звертають увагу на кілька країн, які своїми політичними рішеннями вплинули на підвищення світових цін на пшеницю. Серед них і Україна. В газетах також висловлюється песимізм із приводу розпочатої Президентом Віктором Ющенком роз’яснювальної кампанії щодо вступу України до НАТО. Не оминають газети Європи і тривожних подій на Кавказі і загострення стосунків між Москвою та Тбілісі.


Впливова лондонська «Файненшел Таймз» висловлює песимізм із приводу того, коли може відновитися рівновага між попитом і пропозицією на сільськогосподарську продукцію та, зокрема, на зерно. Газета відзначає, що зростання цін на зерно у світі має постійний, поступовий і поступальний характер. Лондонський часопис також зауважує, що «за останні роки обсяг світових запасів зерна знизився удвічі, і нині така фраза, як «зернових залишилося лише на 50 днів», сприймається вже не як якась там далека статистика, а як застереження про кризу».

«Файненшел Тамйз» також вказує на те, що частково зростанню ціни на пшеницю цієї весни з 8 до 12 доларів за бушель (приблизно 27 кілограмів) сприяли Австралія, Україна, Казахстан, Росія та Аргентина, які оголосили про обмеження експорту. Газета, правда, нагадує, що Україна досить скоро оголосила про зняття цих обмежень і висловлює сподівання, що так практика не переросте з тимчасової у постійну.

«Файненшел Тамйз» також наголошує, що найбільше прибутків у зв’язку з підвищенням світового попиту на зерно отримають країни з багатими ґрунтами, але слабким їх використанням. І першими у черзі на високі дивіденди тут стоять, як пише лондонська газета, Росія, Україна та Казахстан.

Німецька «Франкфуртер Рундшау» пише 1 травня про напружену ситуацію в Україні у зв’язку з розколом за принципом підтримки чи непідтримки вступу держави до НАТО. Газета пише, що сьогодні в Україні все частіше звучать заклики про відокремлення «російських» частин цієї держави. Ідеться, за словами видання, про Крим та міста-мільйонники на сході України, які переважно російськомовні. «Франкфуртер Рундшау» вважає, що ситуацію загострила сама українська влада, яка рветься в НАТО, але більшість населення у цьому не переконала. Німецьке видання сумнівається у високій ефективності проголошеної Віктором Ющенко роз’яснювальної кампанії щодо необхідності вступу держави до НАТО.

Інше впливове лондонське видання «Економіст» публікує досить песимістичні сценарії можливого розвитку ситуації в Абхазії та в Південній Осетії. Експерти цього журналу не виключають, що Росія запланувала, користуючись розколом на Заході, зміну влади в Грузії. Тоді внаслідок дій Росії в регіоні, пише «Економіст», можна «очікувати серйозного кровопролиття». На завершення у публікації лондонського часопису висловлюється думка про можливе втручання Заходу у події в Абхазії, якщо «Росія перегне палицю». І тоді, на думку авторів «Економіста», міжнародна спільнота може заперечити законність перебування російських миротворців в Абхазії.
XS
SM
MD
LG