Доступність посилання

ТОП новини

«Аль-Каїда» залишається світовою терористичною силою номер один (Новий звіт держдепартаменту США про ситуацію з тероризмом у світі за 2007 рік)


Василь Зілгалов У звіті державного департаменту США про ситуацію з тероризмом у світі в 2007 році мовиться, що міжнародна ісламістська терористична мережа «Аль-Каїда» не лише зберегла свою боєздатність, але й залишається головною терористичною загрозою для країн Заходу. У цьому звіті головним спонсором світового тероризму названий Іран. Окрім Ірану, перелічені ще чотири держави – спонсори тероризму: Сирія, Судан, Північна Корея і Куба. У звіті держдепартаменту США також сказано про наявність досить розгалуженої мережі тероризму в Росії і згадується про внесок України в боротьбу зі світовим тероризмом.

Прага, 1 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У звіті державного департаменту США про ситуацію з тероризмом у світі в 2007 році мовиться, що міжнародна ісламістська терористична мережа «Аль-Каїда» не лише зберегла свою боєздатність, але й залишається головною терористичною загрозою для країн Заходу. У цьому звіті головним спонсором світового тероризму названий Іран. Окрім Ірану, перелічені ще чотири держави – спонсори тероризму: Сирія, Судан, Північна Корея і Куба. У цьому звіті держдепартаменту США також сказано про наявність досить розгалуженої мережі тероризму в Росії і згадується про внесок України в боротьбу зі світовим тероризмом.


У звіті державного департаменту США про ситуацію зі світовим тероризмом у 2007 році наводиться приклад «Аль-Каїди», яка, незважаючи на поразки в Афганістані, перегрупувала свої сили в глухих провінціях Пакистану.

Також у документі йдеться про те, що ідеолог «Аль-Каїди» Айман аз-Завагірі, права рука Усами бін Ладена, розробляє довготривалі плани дій цього угруповання.

Держдепартамент США стверджує, що Пакистан поки що не в змозі обмежити діяльність цього терористичного об’єднання, і кількість атак «Аль-Каїди» в Пакистані виросла з більш як 900 у 2006 році до 1100 у 2007-му. Із пакистанської території «Аль-Каїда» діє і в Афганістані.

Дел Дейлі, координатор відділу держдепартаменту США з боротьби з тероризмом, в інтерв’ю для Радіо Свобода сказав, що «Талібан», як сила, споріднена з «Аль-Каїдою», оживив свої дії в Афганістані.

Талібам допомагають Іран і наркотики

«Унаслідок активізації процесу вирощування опійного маку в деяких провінціях Афганістану «Талібан» розширив свої воєнні дії завдяки грошам, вирученим із реалізації наркотичної сировини. Це дало змогу талібам придбати зброю, найняти людей, купити прикриття та необхідну інформацію. І їхні дії стали активнішими», – каже американський урядовець.

Пояснюючи провідну роль Ірану серед держав – спонсорів світового тероризму, Дел Дейлі заявив Радіо Свобода: «Вони підтримують «Талібан» в Афганістані. Вони підтримують шиїтських партизанів в Іраку, вони підтримують «Хезболлу» і дії Сирії в Лівані. Таким чином у цих чотирьох регіонах активно залучений Іран. Тут виявляється вся роль держави у діях терористів, адже держава має для цього набагато більше можливостей зі своєю потугою, аніж просто недержавні сили. У цьому, зокрема, й полягає одна з причин, чому ми виокремлюємо саме Іран як головну силу».

У звіті державного департаменту США мовиться, що досить розгалужена мережа ісламістських терористичних організацій, які пов’язані з міжнародним тероризмом, діє і в Росії. Окрім російських осередків «Аль-Каїди», у цьому звіті названо близько 20 інших основних терористичних організацій, які діють на теренах цієї держави.

Згідно з цим документом держдепартаменту США, до сьогодні Москва досягла певних успіхів у боротьбі з тероризмом, але все ще не відомі підрозділи терористів та їхні керівники, які здійснили захоплення театрального центру на Дубровці в Москві в 2003 році. Також не встановлено широке коло організаторів захоплення у вересні 2004 року школи в Беслані, і звіт держдепартаменту наголошує, що російський суд засудив у цій справі лише одну реальну особу.

Разом з тим у цьому документі відзначено, що Росія розглядає боротьбу з тероризмом як головний пріоритет у співпраці зі США.

Україна теж бореться з тероризмом

У звіті держдепартаменту мовиться також, що хоча Україна й не потерпіла від тероризму, але українська влада здійснює низку заходів для запобігання терористичним діям на своїй території.

Зокрема, у документі зазначено, що Україна пристосовує своє законодавство до міжнародних угод про боротьбу з тероризмом, у тому числі з ядерним тероризмом.

Держдепартамент США також інформує в цьому документі, що в червні 2007 року в українській Одесі провели семінар за участі 13 країн світу і міжнародного контингенту НАТО, де обговорювали шляхи боротьби з організованою злочинністю та з фінансуванням тероризму.

У звіті держдепартаменту США про ситуацію з тероризмом у світі в 2007 році також згадується про внесок, який надходить від України, коли йдеться про міжнародні зусилля в боротьбі з тероризмом в Іраку та в Афганістані.
XS
SM
MD
LG