Доступність посилання

ТОП новини

Наталка Полтавка в США


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 2 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Київський театр імені Івана Франка виступив з гастрольними спектаклями на сцені Українсько-американського культурного центру у штаті Нью-Джерсі.

«Наталка-Полтавка» перелетіла через Атлантичний океан і приземлилася у Нью-Джерсі. Франківці дали лише три спектаклі квітневого уік-енду, але вони, правду кажучи, були варті місячних гастролей. Перед земляками виступали зірки: Тетяна Міхіна, Олег Скрипка, Павло Піскун, Олександр Форманчук, Лариса Русак та інші.

Цю подорож американські українці планували приблизно так, як спеціалісти з логістики планують висаджування десанту. Франківська трупа – це ж не лише актори, а й музиканти, технічні працівники, усього 34 особи. Вони везли власний оркестр і декорації, спеціально виготовлені за параметрами ньюджерсійського культурного центру, а важили декорації півтори тонни. Спонсорували гастролі українські банки. Крім того, авіакомпанія «Дельта» дала істотну знижку на квитки й вантаж. Долучився й Український народний союз, узявши на себе наземні транспортні клопоти.

Ентузіазм був надзвичайний

Приїзду франківців очікували як свята. До містечка Уіппані, де розташований Культурний центр, люди їхали з Чікаго, Нью-Йорка, Олбані і навіть з Канади. Прибули також дипломати українські з Вашингтона й Нью-Йорка, архиєпископ Степан Сорока, митрополит Української католицької церкви у Сполучених Штатах, конгресмени, мер міста. Репутація франківців, за американським прислів’ям, бігла попереду них, тож на виставах був аншлаг. Виконавцям влаштували овацію, їх засипали квітами.

Крім спектаклів, окремий концерт дав Олег Скрипка, співак популярної рок-групи «ВВ». Навіть на репетиції суботнього спектаклю були глядачі – учні місцевих українських шкіл. Організаторів гастролей – доктора Марту Лопатинську та Надію Матківську запитували: ці гастролі вимагали колосальних зусиль, чому ж лише три спектаклі? Відповідь: ніхто з бізнесменів не бажав іти на додатковий фінансовий ризик.
XS
SM
MD
LG