Доступність посилання

ТОП новини

Генеральний план розвитку Дніпропетровська досі перебуває під грифом «секретно»


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 2 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У Дніпропетровську будівельні інвестори й громадськість не знають, яким чином розбудовуватиметься місто упродовж наступних десятиліть. 90 відсотків змісту Генерального плану розвитку Дніпропетровська досі перебуває під грифом «секретно», скаржаться будівельники й активісти громадських організацій. Якщо влада «не розкриє всі карти», невизначеність із Генпланом може загальмувати підготовку до «Євро-2012», попереджають вони.

За 20 років Дніпропетровськ стане по-справжньому комфортабельним і красивим європейським містом – із зеленими зонами, новими житловими масивами, уп’ятеро довшим метро. Усе це обіцяли автори нового Генерального плану розвитку міста, фахівці київського спеціалізованого інституту, котрі розробляли проект документа на замовлення міської влади.

Депутати міської ради затвердили Генплан розвитку Дніпропетровська до 2026 року ще минулого літа, однак левова частка його – і досі під грифом «секретно».

У міськвиконкомі це пояснюють так: документ іще не пройшов усіх належних експертних процедур.

«За гроші інвесторові нададуть будь-який Генплан»

А втім, справа не тільки в цьому, кажуть в Обласному архітектурно-планувальному управлінні, куди проект спрямували на узгодження. Головний архітектор області Світлана Кушнір побачила у Генплані чимало дивного.

«Ось генеральний план на майданчики я вам показую. Для одного інвестора на цей майданчик Генеральний план такий, на цей же майданчик для іншого інвестора вже зовсім інший план. Розумієте, на одне і те ж місце по п’ять-шість варіантів. Незрозуміло, так за яким же шляхом буде розвиватися той чи інший шматочок міста. Інвесторам роздають, що завгодно. За гроші тобі нададуть будь-який Генеральний план», – дивується головний архітектор області.

Усі ці ігри з варіантами Генплану, стверджують фахівці, можуть призвести до того, що інвестори ще десять разів подумають, перш ніж вкладати гроші у забудову окремих районів Дніпропетровська. Відтак підготовка до «Євро-2012» може опинитись під загрозою – адже місто, щоб належно зустріти гостей із-за кордону, планувало спорудити цілу низку готелів, ресторанів, місць для дозвілля.

Іще одна проблема Генерального плану, кажуть будівельники, це неточність даних, які заклали до проекту: за їхніми підрахунками, половина земельних ділянок у місті досі не інвентаризована. Керівник регіонального представництва Української будівельної асоціації Леонід Турчин вважає, що сьогодні «передусім слід інвентаризацію провести, а потім віддавати земельні ділянки під проекти, які задумали архітектори високого рівня».

Громадськість не має доступу до одного з найважливіших документів міста

План розвитку Дніпропетровська на два десятиліття вперед весь час обговорювали у вузькому колі фахівців та влади, без жодних громадських слухань. Навіть на презентації документа в міськраді знімати схеми й плани розбудови журналістам не дозволяли.

До Генплану Дніпропетровська й досі не мають доступу громадські організації. Один із координаторів об’єднання «Громадянський актив Дніпра» Павло Хобот скаржиться: «Зараз ми бачимо якісь фрагменти загальної картини якихось рішень. А в принципі має бути одна система, прозорість. Ми тільки можемо десь випадково діставати якісь рішення, звіти. Немає загальної картини».

У міськвиконкомі тим часом скаржаться на інше: з нинішнього року Кабмін зробив обов’язковим надання землі несільськогосподарського призначення через аукціони. Тепер ця вимога, спрямована на збільшення прозорості й відкритості в земельних питаннях, виходить боком, нарікає заступник міського голови Олександр Афанасьєв.

«Що робити виконавчій владі в місті, якщо ми зараз без аукціону навіть шмат землі під гараж інвалідові першої-другої групи не можемо надати? Бо сьогодні нам треба або аукціони проводити, або чекати на якісь перехідні положення до чинного Земельного кодексу», – ремствує дніпропетровський віце-мер.

Генплан розвитку Дніпропетровська не можуть розпочати втілювати в життя ще й із іншої причини: до нього не розроблена й не ухвалена ще ціла купа супровідних документів. Усе це обійдеться ще не в один мільйон гривень.
XS
SM
MD
LG