Доступність посилання

ТОП новини

Польські іммігранти, які в’їхали у Великобританію після входу Польщі до ЄС, зараз збираються повертатись додому


Єва Поштар Варшава, 2 травня 2008 (RadioSvoboda.ua) – У Великобританії і в Польщі помітнішим стає процес повернення польських заробітчан додому. Поляки радіють, що додому вертаються кваліфіковані робітники, а британці шкодують про втрату дешевої робочої сили.

Лондонська залізниця стала одними з «воріт» для багатьох польських заробітчан у Великобританії
Експерти вважають, що приблизно половина польських заробітчан, які приїхали до Британії після вступу їхньої країни до ЄС, тепер повернулася додому. На їхню думку, це сталося тому, що в Польщі поліпшилися економічні умови і рівень зарплат у Польщі починає наздоганяти британський.

Висококваліфіковані кадри, наприклад, менеджери, часто виїжджають на короткий час у Лондон, щоб лише записати цей епізод у своїй професійній біографії. Працювати довше на Британських островах для них просто не виплачується.

Польський топ-менеджер Кшиштоф, який декілька років тому повернувся до Польщі, вказує на існування у Великобританії негласних перешкод у кар’єрі: «Розвиток професійної кар’єри в Англії проходить без перешкод лише до певного етапу. Потім дуже складно дається займати найвищі керівні посади».

Серед інших причин, які спонукують заробітчан повертатись, падіння на 40 відсотків курсу британської валюти відносно польського злотого. Неабияку роль у поверненні іммігрантів відіграють і незадовільне знання англійської мови та туга за ріднею.

Фахівці, які досліджують життя діаспори, вважають, що зламними для рішення іммігранта про повернення відіграють перші п’ять років проживання на чужині.

Дарек віднедавна працює у лондонському ресторані. Він думає повертатися на батьківщину, однак не так скоро: «На мою думку, ті заробітчани, які прибули до Великобританії з наміром заробити гроші, щоб потім вкласти їх у свою фірму, це вони в першу чергу зараз повертатимуться додому. Однак я ще найменш п’ять років не думаю вертатися до Польщі».

Поляки стали мобільними громадянами Європи

Якщо брати до уваги висококваліфікованих працівників, тоді обмін кадрами між Польщею, Великобританією чи іншими європейськими державами відбувається вільно. А що з менш кваліфікованими робітниками?

На це запитання Радіо Свобода відповідає соціолог Мирослав Пенчак: «Залежно від того, який рівень безробіття та зарплати у даній країні, вони й вирішують, чи виїздити, чи залишатись. Парадоксально, але ця суспільна верства у минулому була цілковито інертною. Люди не хотіли покидати регіони структурного безробіття, наприклад, таких, де колись були великі державні сільські господарства. Цей психологічний бар’єр безперспективності було подолано завдяки тому, що Польща стала членом Євросоюзу».

Зі слів соціолога випливає, що відомий у Західній Європі польський сантехнік або будівельник зараз не менш мобільні громадяни Європи, ніж провідні топ-менеджери.

Польська влада хоче заохотити поляків повертатися

Польські коментатори вважають, що поки що не можна говорити про масове повернення польських заробітчан. Літаки з Варшави до Лондона не летять порожніми, образно зауважують спеціалісти. Рух пасажирів спостерігається в обидва боки.

Однак уряд польського прем’єра Дональда Туска вирішив заохотити заробітчан повертатись додому. Цього тижня уряд схвалив законопроект про те, що іммігранти не платитимуть податків вдруге після того, як повернуться до Польщі.

Закон має дозволити заробітчанам легалізувати гроші, зароблені за кордоном, щоб вкладати їх у сферу бізнесу. Досі більшість із них купувала квартири чи інше нерухоме майно або автомашини.
XS
SM
MD
LG