Доступність посилання

ТОП новини

«Для Америки політв’язні важливіші за дипломатів»: США не йдуть на поступки у вимогах до Білорусі


Петро Войцеховський Вашингтон, 2 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Сполучені Штати відклали рішення закрити своє посольство в Білорусі, а також посольство та консульство Білорусі в Америці, у відповідь на білоруську вимогу знову скоротити кількість американських дипломатів у Мінську, але не виключають нових санкцій.


Із неофіційних джерел у Вашингтоні стало відомо, що рішення закрити американське дипломатичне представництво в Білорусі та обидва білоруські представництва в Америці вже підписав було в середу заступник держсекретаря Джон Неґропонте, і в четвер чільний дипломатичний представник США в Білорусі Джонатан Мур мав повідомити про нього Міністерству закордонних справ Білорусі.

Як кажуть, він отримав дзвінок із Вашингтона в останню хвилину, вже коли був у приміщенні білоруського МЗС, і отримав вказівку дати м’якшу відповідь.

Коментують також, що лише одна людина могла змінити вже підписане заступником держсекретаря розпорядження – особисто державний секретар Кондоліза Райс.

Таке рішення пояснюють бажанням дати Мінськові додатковий час на роздуми та залишити йому можливість відмовитися від своїх вимог.

Не слабкість, а стриманість

Ноту Мінська про оголошення персонами нон-ґрата 10 американських дипломатів у Білорусі речник держдепартаменту США Том Кейсі назвав «невиправданою та необґрунтованою».

Коментуючи цю дію, він заявив: «Вона викликана виключно тим, що Сполучені Штати підтримують у Білорусі активістів руху за демократію та громадянські права. І це прикро, оскільки, відверто кажучи, головним наслідком цієї дії буде ще більша ізоляція Білорусі та ще більше відхід її від задекларованого нею прагнення бути повноцінним учасником міжнародної спільноти».

Лише кілька тижнів тому, у березні, Білорусь уже скорочувала кількість американських дипломатів у Мінську вдвічі. Тоді ж на вимогу білоруської влади закрили декілька громадських інтернет-центрів та книжкових фондів, влаштованих Посольством США при білоруських бібліотеках.

Американське посольство тимчасово припинило надання консульських послуг – це означає, що для отримання візи до Америки білоруські громадяни вимушені звертатися до американських консульств в інших країнах. Тоді держдепартамент заявляв: «Ми хотіли б мати кращі стосунки з Білоруссю, але це буде можливо лише тоді, коли уряд цієї країни продемонструє готовність поважати людські права й свободи».

Білоруська влада нервує через заарештовані банківські активи

Тиск Білорусі на посольство США, як вважають, є намаганням домогтися скасування економічних санкцій, націлених особисто проти президента Олександра Лукашенка та інших чільників його режиму.

На сьогоднішній день в Америці заморожено приватні рахунки Лукашенка та ще 15 найвищих посадовців Білорусі. А з листопада 2007 року також заморожено американські активи державного концерну «Білнафтахім», який, як вважають, контролює особисто Лукашенко. Американським підприємцям заборонено вести будь-який бізнес із цим концерном, включно з його представництвами в Україні, Китаї та інших країнах.

Сполучені Штати ж не збираються поступатися своїми вимогами. На прес-конференції у Мінську тимчасовий повірений у справах США Джонатан Мур заявив, що Вашингтон незабаром може розширити санкції відносно інших білоруських підприємств.

За його словами, це відбудеться, якщо влада відмовиться звільнити своїх політичних в’язнів, зокрема, одного з лідерів опозиції Олександра Казуліна, який відбуває 5 з половиною років ув’язнення за участь в організації протестів проти влади Лукашенка.

«Для Америки політв’язні важливіші за дипломатів», – заявив Джонатан Мур. Він попередив представників білоруського уряду, що «ситуація з політичними в’язнями призведе до дуже серйозних наслідків».

Матеріали до теми:

• Чому саме тепер загострилася ситуація довкола Абхазії?
XS
SM
MD
LG