Доступність посилання

ТОП новини

Росія підтвердила майбутню відмову від українських радарів у Мукачеві та Севастополі


Російська система попередження про ракетний напад зможе ефективно працювати і без інформації з цих радіолокаційних станцій, заявив заступник командувача Космічних військ Росії генерал-лейтенант Олександр Лопатін.

Російська система попередження про ракетний напад зможе ефективно працювати і без інформації з цих радіолокаційних станцій, заявив заступник командувача Космічних військ Росії генерал-лейтенант Олександр Лопатін.

«Наші плани відмовитися від використання про цих станцій не змінилися», – сказав генерал. За його словами, станція радіолокації системи попередження про ракетний напад, що будується поблизу Армавіра в Краснодарському краї Росії, здатна повністю прикрити південно-західний ракетонебезпечний напрям, на який орієнтовані колишні радянські станції біля Мукачева і Севастополя.

Радари «Дніпро» під Севастополем і Мукачевом були прийняті в експлуатацію в 1979 році. Після розпаду СРСР радари стали власністю України. У 1992 році Москва і Київ підписали міжурядовий договір про оренду станцій протягом 15 років з оплатою в 840 тисяч доларів на рік. Відповідно до російсько-української угоди, інформація з цих РЛС, що ведуть спостереження за космічним простором над Центральною і Південною Європою, а також Середземномор’ям, надходила на центральний командний пункт системи попередження про ракетний напад Космічних військ Росії.

Однак у лютому 2006 року Міноборони України порушило питання про збільшення Росією плати за утримання РЛС. Тоді ж РЛС були передані від Міністерства оборони в управління цивільній установі – Національному космічному агентству України.

Обсяг компенсацій Росією витрат української сторони був збільшений майже удвічі, і, за даними НКАУ, склав 1,5 мільйона доларів.

12 лютого 2008 року президент Росії підписав закон «Про денонсацію Угоди між урядом Російської Федерації і урядом України від 28 лютого 1997 року про засоби систем попередження про ракетний напад і контролю космічного простору».

Міністерство закордонних справ України вважає, що денонсація Державною Думою Росії цієї угоди не відповідає дружнім і партнерським відносинам між двома країнами.
XS
SM
MD
LG