Доступність посилання

ТОП новини

Старі інтриги актуалізуються. Що «хитатиме» український політикум цього тижня?


Тетяна Ярмощук Київ, 5 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Свята минули – політичні інтриги залишилися. І набиратимуть вони обертів уже нині, у перший день робочого тижня. Сьогодні, за словами Валентини Семенюк, Конституційний Суд має розглянути позов Президента щодо її відсторонення з посади керівника Фонду держмайна. Саме ситуація із ФДМ є зараз найгострішим моментом у президентсько-прем’єрському протистоянні. Однак не єдиним.


Ситуація довкола Фонду держмайна та зміни до Конституції – це найбільш гучні питання, які «хитають» наразі український політикум. Але окрім цього, є й низка інших питань, вирішення яких було відкладене на після свят, зазначає політолог Кость Бондаренко.

«Буде далі продовження з’ясування стосунків між Прем’єром та Президентом. Буде далі нагнітання істерії довкола економічних моментів. Знову постануть земельні питання, оскільки саме по цій лінії хоче зайняти оборону, або й наступ Президент та його команда. Очевидно, що й буде нагнітатися ситуація довкола виборів мера Києва», – вважає Кость Бондаренко.

Що стосується створення конституційної комісії, а саме щодо цього до свят було сказано чимало гучних заяв, то, на думку політолога Андрія Єрмолаєва, це питання має бути вирішеним уже найближчим часом.

«Комісія буде створена. Більше того, незважаючи на нинішню суперечку, насправді тут інтереси можуть збігатися. Створення конституційної комісії може створити таку ситуацію, коли жодна з сил не зможе монополізувати конституційний процес. І, зрештою, через конституційну комісію Президент може пропонувати тим же регіоналам досягти компромісу і унеможливити монополію БЮТ у роботі над Конституцією у рамках парламенту», – зауважив Андрій Єрмолаєв.

Парламентська більшість на папері проіснує до осені?

А щодо парламентської більшості, то на думку оглядачів, там давно уже відбувся остаточний розрив. Але залишаються лише декоративні зв’язки, необхідні для того, щоб коаліція існувала де-юре. Оскільки розпад більшості наразі невигідний ні команді Президента, ні команді Прем’єра. По-перше, це удар по рейтингах, а по-друге, ні у однієї, ні у іншої сторони немає чіткої певності щодо формату нової коаліції.

Експерти прогнозують, що нинішня більшість на папері може проіснувати до осені. До того ж, питання порядку денного парламентарі уже давно ухвалюють ситуативними союзами.
XS
SM
MD
LG