Доступність посилання

ТОП новини

Весняні канікули для дорослих


Інна Набока Київ, 5 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Українці люблять святкувати. Лише офіційних святкових вихідних у нашому календарі налічується десять. До цього додаються ще і перенесення вихідних, тож нинішні великодньо-травневі канікули для багатьох українців тривали аж 9 днів. Чи потрібні такі тривалі свята?


Не буду торкатися економічних плюсів і мінусів додаткових весняних канікул, це тема для інших фахівців. Мене ж більше цікавить суто людський, психологічний вимір нашого ставлення до тривалих свят.

Як свідчать соцопитування, за всієї любові українців до свят, далеко не всі громадяни задоволені таким довгим відпочинком. Серед причин негативного ставлення до тривалих святкувань найчастіше називають нестачу грошей. Багато кому не подобається і те, що свята зазвичай супроводжуються переїданням і, особливо, надмірним захопленням спиртним.

Не надто прихильні до тривалих свят і медики. Для них основною проблемою є зловживання алкоголем і всі його наслідки. Фахівці відзначають також збільшення депресій і навіть випадків суїциду. На їхню думку, це пов’язано з почуттям самотності, яке загострюється під час свят, і з тим таки ж спиртним.

Втім, подібні психологічні проблеми характерні не лише для українців. Так, американські вчені вважають, що тривалі свята викликають стрес. А британські експерти дійшли висновку, що вони шкодять родинній злагоді. Після свят, які подружжя проводять разом, значно зростає кількість заяв на розлучення.

Ми просто не вміємо відпочивати?

То може свята, а особливо тривалі, зовсім не потрібні? Гадаю, проблема все ж не у святах як таких, а у нас самих, у тому, що ми просто не вміємо відпочивати. Нескінченні застілля і телевізор – ось наші найтиповіші розваги. Щоправда, це більше стосується «канікул» зимових. Весняна пора надає значно більше можливостей для повноцінного відпочинку, причому, незалежно від статків.

Прогулянки на свіжому повітрі, поїздки на природу, плюс традиційний для українців, більш ніж активний «відпочинок» на власних городах. Додамо сюди ще і також традиційні поминальні дні. Багато хто у цей час намагається відпроситися з роботи, взяти відгули чи відпустку. Тож, виходить, «весняні канікули» нам справді необхідні. От лишень ставлення до відповідальної справи відпочинку треба дещо змінити. І готуватися до канікул варто заздалегідь: скласти плани, постаратися відкласти певні гроші, продумати заняття і розваги для всіх членів родини. Та й коли, як не у свята, ми можемо приділити більше часу і уваги своїм рідним, дітям.

Що ж до розлучень… Гадаю, спільний гарний відпочинок, як, утім, і спільна розумна праця, може лише зміцнити родину. Якщо ж проведений разом зайвий тиждень стає причиною розлучення, то, може, дійсно людям не варто бути разом.
XS
SM
MD
LG