Доступність посилання

ТОП новини

Європейський Союз закликає Росію і Грузію вжити заходів для зняття напруженості в Абхазії


Василь Зілгалов Прага, 5 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Сполучені Штати та Європейський Союз закликають Росію і Грузію до стриманості у конфлікті довкола Абхазії. У неділю лідери самопроголошеної республіки в Сухумі заявили про те, що нібито збили два грузинські безпілотні розвідувальні літальні апарати. Все це заперечує Грузія, яка сьогодні закликала ООН перевірити використання зенітної техніки у зоні конфлікту.

Залишки грузинського безпілотного літака, нібито збитого над територією Абхазії, 5 травня 2008 р.
У відповідь на недільну заяву абхазької сторони про нібито ще два збиті нею над Абхазією безпілотні літаки-розвідники Грузії Тбілісі вустами речника міністерства оборони назвало ці повідомлення Сухумі «абсурдною дезінформацією».

Москва ж використала ці твердження своїх сухумських союзників для чергових обвинувачень Грузії в агресивності. Міністерство закордонних справ Росії назвало ці нібито дії грузинської сторони навмисним нагнітанням напруженості у стосунках.

Голова комітету у закордонних справах парламенту Грузії Константіне Ґабашвілі у коментарі для Радіо Свобода заявив: «Цього разу нічого не сталося. Це типова російська спроба поширення дезінформації, щоб змусити кожного думати, що грузини вдаються до агресивних заходів і самі винні у нарощуванні воєнної присутності в Абхазії».

Грузія також закликала ООН розслідувати використання ракетних зенітних установок у зоні грузинсько-абхазького конфлікту. Тбілісі заявляє, що Росія незаконно постачає зброю для нинішнього режиму в Абхазії.

Нещодавно Москва збільшила свої миротворчі сили в Абхазії, а перед тим щедро видавала жителям цього грузинського регіону російські паспорти.

Захід сподівається на краще

За конфліктом пильно стежать на Заході. Європейський Союз заявив у понеділок, що «серйозно занепокоєний» підвищенням напруженості між Росією та Грузією, і закликав сторони повернутися до діалогу. ЄС іще раз нагадав про «тверде зобов’язання» 27 членів спільноти щодо суверенітету, незалежності і територіальної цілісності Грузії. І у США представник Білого дому Тоні Фратто також закликав сторони уникати дій, які могли б посилити напруженість у зоні конфлікту.

Спостерігачі тим часом очікують, як відреагує на ситуацію щодо Абхазії новий президент Росії Дмитро Медведєв, який розпочинає свій офіційний термін 7 травня. Чимало оглядачів відзначають, що новий господар Кремля буде ліберальнішим і відкритішим щодо ініціатив Заходу. Першим тестом на такий прогноз і буде реакція Медведєва на нинішній стан російсько-грузинських стосунків.

Матеріали до теми:

• Дії Росії в Грузії мають спонукати українську владу до перестороги, вважають експерти • Чому саме тепер загострилася ситуація довкола Абхазії? • ООН висловлює стурбованість черговим погіршенням російсько-грузинських відносин • Президенти України і Грузії занепокоєні намаганнями Росії поставити під сумнів територіальну цілісність Грузії • Україна і Грузія закликають Росію відмовитися від реалізації проголошених планів щодо Абхазії та Південної Осетії • Введення Росією додаткових військових сил до Абхазії викликало гострі реакції в Тбілісі • «Якщо уникнути агресії не вдасться, то Збройні Сили Грузії захищатимуть свою Батьківщину» – Гіорг Тарґамадзе • «Таких агресивних заяв (Росії), які упродовж останніх кількох тижнів чуємо, ми раніше не чули» – Давид Какабадзе • НАТО стежить за рухом російських військ в Абхазії • Росія нарощує свої миротворчі сили в Абхазії та Південній Осетії • Грузія готується до воєнної операції в Абхазії, заявляє МЗС Росії
XS
SM
MD
LG