Доступність посилання

ТОП новини

На Хортиці новий туристичний сезон стартував із етнофестивалю


Юлія Рацибарська Дніпропетровщина, 5 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Цими вихідними на найбільшому дніпровому острові Хортиці, що у Запоріжжі,офіційно стартував новий туристичний сезон. Цього року для відвідувачів національного заповідника (саме такий статус має Хортиця) влаштували етнофестиваль «Козацький острів» – із розвагами, іграми, показовими виступами майстрів національних бойових мистецтв і спуском на воду майже справжньої козацької «чайки».

Унікальна рослинність, серед якої реліктові папороті, стрімкі скелі і звивисті стежки поміж буйного різнотрав’я, однією з яких ходив юний Тарас Шевченко, залишки язичницьких капищ і дерев’яні споруди Запорозької Січі, відтворені вже сучасниками… Острів Хортиця посеред Дніпра називають унікальною пам’яткою геології, історії та культури.

Про особливу атмосферу цієї місцини говорять усі, хто з’їхався на цьогорічний етнофестиваль – актори театру імені Леся Курбаса зі Львова, учасники популярних гуртів «Пропала грамота», «Гайдамаки», «Очеретяний кіт», український казкар Сашко Лірник. Пан Лірник упродовж дня розповів публіці десятки казок та козацьких бувальщин. Він каже, що тут, на острові, спілкуватися з людьми надзвичайно легко.

«Зранку був дощ, і я хвилювався, що нікого не буде. А зараз повно людей, і мені радісно, як удома. Сам дарую людям радість, і сам від них енергію беру. Іскра проскакує – і люди радіють зі мною. І плачуть. Як від Бога йде», – поділився враженнями казкар Сашко Лірник із Умані.

На одній із галявин організатори облаштували містечко народних промислів: майстри навчають усіх охочих мистецтву ліплення з глини, лозоплетінню, ковальству.

Коваль у п’ятому поколінні Петро Федорка з Полтавщини – частий гість на подібних етнофестивалях, зі своєю «похідною» кузнею об’їздив всю Україну й пів-Європи. На Хортиці він показує, як виготовляли традиційну козацьку зброю.

«Оце традиційна технологія, пруток металу, який розгониться. Слабі тут не виживають. Це я запам’ятав з дитинства, ще як батько водив мене до своєї кузні. Зараз у селі я працюю ковалем професійно, маю домашню кузню. Участь у фестивалі – то хобі», – розповів коваль із Полтавщини.

На козацькому острові у святковий день навіть охоронці правопорядку особливі. Олександр Тараненко, один із трьох десятків працівників служби охорони національного заповідника, вбрався у запорозький однострій зразка 17-го століття. Він каже, що більшість відвідувачів сприймають його як артиста.

Між тим малиновий жупан, кунтуш та чоботи для чоловіка не просто забавка: «Жупан малиновий – це значить бойовий підрозділ козацтва. У козаків були ще синьожупанники та жовтожупанники, то як обслуга козацтва, а «малиновники» – це була чисто бойова еліта. Як мої предки, з 17-го століття», – пишається одностроєм охоронець заповідника.

Українське стає модним

Відкрити новий туристичний сезон на Хортицю з’їхалися сотні охочих до мандрівок – із Києва, Донецька, Львова, Вінниці і самого Запоріжжя. Серед дітей та молоді багато хто у вишиванках, дівчата – в коралях.

Місцева студентка Дарина каже: ще три роки тому, як тільки почала ходити у вишитій сорочці, навколо дивувались, тепер це модно.

«Третій рік пішов, як у мене ця вишиванка, це бабусина, вона її одягала, дорога для мене річ. Останнім часом українське почали активніше популяризувати, і українцем бути модно», – вважає студентка.

У день свята для відвідувачів Хортиці гостинно відчинив двері Музей історії запорозького козацтва з унікальним 30-тисячним зібранням старожитностей. Можна було оглянути зразки оборонних споруд козацького часу в Історико-культурному комплексі «Запорозька Січ», скуштувати традиційних українських страв в імпровізованій корчмі.

Родзинкою фестивалю став спуск на воду човна, збудованого на зразок козацької «чайки». Покатавши задля розваги численних відпочивальників, вона вирушить у подорож через Чорне та Середземне море до Франції, на фестиваль старовинних кораблів. Далі амбітний план – перетнути Атлантику і доповнити географію запорозьких походів.
XS
SM
MD
LG