Доступність посилання

ТОП новини

Білоруська влада зупинила діалог зі США щодо політв’язнів – американський дипломат


Валерій Каліновський Мінськ, 5 травня 2008 (RadioSvoboda.ua) – Як виглядає, дипломатичний конфлікт між Сполученими Штатами і Білоруссю зайшов у глухий кут. Тимчасовий повірений у справах США в Білорусі Джонатан Мур сьогодні в інтерв’ю Радіо Свобода заявив, що білоруська влада зупинила діалог щодо визволення з тюрми екс-кандидата на виборах президента 2006 року Олександра Казуліна та інших політичних в’язнів і не реагує на заклик врятувати життя громадянина США Емануїла Зельцера, якого арештував білоруський КДБ.

Від понеділка в посольстві США в Мінську залишилося 4 дипломати. Зняли навіть охорону приміщень, яку несли морські піхотинці. 10 співробітників посольства, оголошених персонами нон-ґрата, 3 травня через Литву залишили територію Білорусі.

Офіційний Мінськ, невдоволений санкціями Сполучених Штатів проти близького до адміністрації Олександра Лукашенка концерну «Белнафтахім», протягом двох місяців скоротив чисельність посольства США на 30 дипломатів. Однак тимчасовий повірений у справах США в Білорусі Джонатан Мур заявив Радіо Свобода, що посольство і тепер зможе ефективно представляти інтереси та політику США.

За його словами, багато хто з білорусів, у тому числі зі владних структур, розуміє безпідставність тиску МЗС Білорусі на посольство.

«Говорячи про диктатуру в Білорусі, треба зауважити, що найбільший страх – це страх диктатора. Він боїться, щоб люди не дізналися правди. За цих обставин людям важко висловити відверту підтримку посольству. Але ми відчули таку підтримку. Навіть у владі є багато людей, які розуміють, що немає прецедентів та виправдання крокам, спрямованим проти посольства», – каже американський дипломат.

США готові і поновити діалог, і запровадити нові санкції

За словами Мура, США готові до поновлення нормального діалогу з офіційним Мінськом, але чекають на конкретні кроки Білорусі, і перш за все – визволення політв’язнів, демократизації, дотримання прав людини.

Але, як каже Мур, білоруська влада відмовилися від діалогу на цю тему. Більше того, минулого місяця тут з’явилися нові політв’язні.

Джонатан Мур не виключає, що найближчим часом у Вашингтоні поширять економічні санкцій проти компаній, близьких до адміністрації Лукашенка. Хоча, за його словами, США не хочуть негативно впливати на економічну ситуацію в Білорусі.

Подробиці арешту американського громадянина не повідомляють

Наразі немає реакції і на заклик посольства США до офіційного Мінська з проханням визволити з-під варти американського громадянина, адвоката Еманїула Зельцера, арештованого в березні цього року КДБ Білорусі. Його здоров’я та життя під загрозою, а посольство досі не має офіційної інформації, за що його утримують під слідством.

«Це дуже страшний знак для всіх американських громадян. Наскільки ми знаємо, Зельцера, людину, яка ніколи не була в Білорусі раніше, арештували, як тільки він вийшов із літака. Є багато інших американців, які хотіли б приїхати до Білорусі, але вони можуть відмовитися від цих намірів через те, що сталося з паном Зельцером», – каже Джонатан Мур.

За останньою інформацією, КДБ Білорусі перевело Зельцера до психіатричної лікарні. Але посольство про це не інформували.

Матеріали до теми:

• Білорусь звинувачує Сполучені Штати у залученні її громадян до «шпигунської мережі, скерованої на підрив держави» • Дипломатичний конфлікт між Мінськом та Вашингтоном загострюється • «Для Америки політв’язні важливіші за дипломатів»: США не йдуть на поступки у вимогах до Білорусі
XS
SM
MD
LG