Доступність посилання

ТОП новини

В Італії завершується формування нового уряду консерваторів


Наталка Кудрик Рим, 6 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Новий уряд правоцентристів під проводом Сильвіо Берлусконі має скласти присягу наприкінці тижня. Сьогодні ж президент Італії Джорджо Наполітано починає консультації з керівниками парламентських груп щодо остаточного формування кабміну.

Команда міністрів-правоцентристів складатиметься з 12 урядовців. Чотрири портфелі прем’єр Берлусконі віддає у жіночі руки. Більшість прізвищ нових посадовців уже відома, обговорюються лише кандидатури, щоб очолити міністерства юстиції і соціальної політики.

Правлячі консерватори і лівоцентристська опозиція налаштовані на взаємодію. Представник правої партії «Народ свободи» Антоніо Леоне заявив: «Опозиція готова співпрацювати з нами, і ми задоволені з того. Започаткуємо насамперед реформу щодо регламенту в нижній палаті депутатів, також реформу виборчої системи стосовно виборів євродепутатів. Всі решта перетворень робитимемо за згоди і сприяння опозиції».

Зовнішньополітичним відомством Італії, за попередніми повідомленнями, керуватиме Франко Фраттіні, донедавна віце-президент Єврокомісії. У крісло міністра внутрішніх справ має сісти один із лідерів сепаратистської партії «Північна ліга» Роберто Мароні. Очікують, що саме він вживатиме обіцяних заходів щодо боротьби зі злочинністю та нелегальною імміграцією. Його однопартієць Умберто Боссі очолить міністерство з федералізму.

Офіційний Рим пояснив Лівії, що формування уряду – внутрішня справа країни

Невідомо, скільки точно міністерських посад перепаде представникам партії «Північна ліга», котра є основним союзником коаліції Сильвіо Берлусконі. На дострокових виборах у квітні ця політична сила, відома радикальними антиіммігрантськими настроями, набрала майже 8% голосів. Отож, її лідери розраховують взяти під контроль ключові міністерські посади.

Але такі плани вже викликали дипломатичну напругу між Італією та Лівією. Тріполі засудило наміри Рима включити до складу уряду члена партії «Північна ліга» Роберто Кальдеролі. Цей політик відомий різкими випадами проти мусульман.

У лютому 2006 року він з’явився на італійському телеканалі у футболці з карикатурою на пророка Мухамеда. Поведінка тодішнього міністра уряду Берлусконі спричинила заворушення лівійських демонстрантів біля італійського консульства у Бенгазі. На нинішні застереження Лівії у Римі відповіли, що формування кабміну – внутрішня справа країни.
XS
SM
MD
LG