Доступність посилання

ТОП новини

Новий президент Росії дає Європі шанс. Зміна влади в Кремлі пройде на тлі погрозливого гуркоту гусениць танків (Огляд європейської преси)


Василь Зілгалов Прага, 6 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Європейська преса гадає у вівторок, чи буде новий президент Росії Дмитро Медведєв лібералом і поліпшить стосунки з Європою, чи ж буде діяти в рамках створеної Володимиром Путіним авторитарної «керованої демократії». Газети також зауважують, що 7 травня новий президент Росії відразу ж після інавгурації прийматиме військовий парад на Красній площі Москви, де вперше після закінчення «холодної війни» з’являться танки і ракети.

Британська «Ґардіан» розмірковує, чи поліпшаться стосунки між ЄС та Росією за нового президента Росії. Газета вважає, що Європа мусить поводитися з Дмитром Медведєвим суворіше і водночас намагатися налагодити з Москвою ближчі стосунки. Разом з тим «Ґардіан» схиляється більше до того, що навряд чи Дмитро Медведєв, який зобов’язаний своїм приходом до влади Володимирові Путіну, зможе повстати проти створеної в Росії за вісім років авторитарної системи з назвою «керована демократія». Британський часопис наголошує, що Путін має у ролі прем’єра дуже багато важелів владного впливу: він голова владної партії, яка має понад дві третини в Держдумі, всі «силовики» – його люди, і багато іншого. А головне, як вважає «Ґардіан», Володимир Путін відходить із посади президента не лише в ролі національного лідера, а дуже вчасно, коли починають виявлятися негативні тенденції всередині Росії – демографічна криза, криза державних компаній, скорочення економічного зростання. Тому британська газета радить ЄС бути рішучішим у підготовці нової угоди про співпрацю з Росією, з підписанням Енергетичної хартії та направленням Росії до демократії.

Інша лондонська газета «Дейлі Телеґраф» вважає, що сам військовий парад на Красній площі є нічим іншим, як наказом новому президентові на відновлення воєнної потужності Росії, а разом із тим і політики сили на майбутнє.

Німецька «Зюддойче Цайтунґ» не виключає, що вже в перші місяці правління Дмитра Медведєва з’ясується, чи здатний новий глава Кремля реально втілювати в життя ліберальні ідеї, нові демократичні реформи і протистояти «силовикам», чи ж буде сліпо йти курсом, що визначив його попередник. «Зюддойче Цайтнуґ» також прогнозує, що в перші тижні після інавгурації настане напружений момент, який покаже, що «під впливом нового розуму залишиться від попередньої готовності до конфліктів».

Британська «Мейл он Санді» запитує, що може означати запланована відсутність на інавгурації в Кремлі 7 травня британського посла, коли всі інші країни представлятимуть тут якраз повноважні посланці. Газета також вважає, що військовий парад на Красній площі є «рішучим попередженням Заходові»: мовляв, Росія знову на коні, і ніяких змін у зовнішній політиці нового президента не передбачається.
XS
SM
MD
LG