Доступність посилання

ТОП новини

Італія відповідатиме перед Судом ЄС за сміттєвий хаос Неаполя


Наталка Кудрик Рим, 6 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Після чотирьох місяців надзвичайної сміттєвої кризи у Неаполі та італійському регіоні Кампанія терпець Єврокомісії увірвався. Брюссель передає італійське питання на розгляд Суду ЄС у Люксембурзі. Вирок суду може призвести до запровадження штрафних санкцій проти Італії.

Насправді вже рік минув, відколи Єврокомісія надіслала перше попередження на Апенніни щодо розв’язання неапольської проблеми. Та попри поодинокі заходи для поліпшення ситуації влада Італії не спромоглася запровадити європейські настанови і розробити дієвий план, щоб вирішити питання утилізації відходів у південній області Кампанія. Тому Брюссель вирішив звернутися зі скаргою до Суду ЄС – найвищого судового органу Євросоюзу.

Рішення суду у Люксембурзі може з’явитися через півроку або й більше. Якщо на той час Італія не діятиме відповідно до європейських директив, тоді почнеться другий етап судової тяганини, і Римові доведеться платити великі штрафи. Лише за одне сміттєзвалище, яке не відповідає вимогам, Греція свого часу платила десятки мільйонів євро, повідомляють італійські мас-медіа.

Щодо сьогоднішньої заяви Єврокомісії жоден із італійських керівників не висловив офіційних коментарів.

А сміття все більшає

Тим часом у багатьох районах Кампанії Європою і не пахне. Щохвилини на вулицях накопичується 5 тонн сміття. Ситуацію вже називають національним лихом із огляду на потепління і можливий розгул інфекцій.

«Ми бачили, як багато молодиків спускаються сюди і викидають сміттєві ящики, все без перебору: скло, пластикові пляшки – а потім втікають», – нарікає літній неаполітанець. Він разом із іншими мешканцями серед бруду і безладу протестує проти будівництва сміттєпереробних заводів і звалищ поблизу міст. Знімати барикади вони не збираються, допоки влада не скасує рішення розташувати нове звалище у їхньому районі.

У кінці травня завершується термін повноважень надзвичайного комісара Джанні Де Дженнаро, який займався сміттєвою кризою за дорученням колишнього прем’єра Романо Проді. Наразі регіон в очікуванні кроків нового голови уряду Сильвіо Берлусконі. Він амбіційно заявляє, що розчистить вулиці Кампанії раз і назавжди, а перше засідання свого уряду обіцяє провести саме у Неаполі.

Чистоту – у власні руки

Але у тій же Кампанії є міста, які не чекають, що місто їм розчистить прем’єр. Вони самотужки успішно організували диференційований збір і вивезення відходів.

За 57 кілометрів від Неаполя у містечку Масса Лубренсе жодного сміттєбаку на вулиці, довкола – чудові краєвиди італійського півдня. Від мешканців вимагають єдиного зусилля: сортувати сміття вдома і здавати його у певні дні за графіком. Відходи вивозять на підприємства, які переробляють сміття на папір, пластик, скло та алюміній.

«Ми засукали рукави і вирішили збирати сміття диференційовано. Тому що маємо на меті засвідчити усім, що в нашому місті свідомі того, наскільки важливі охорона довкілля і дивовижна природа нашого регіону», – каже мер міста Леоне Карджуло. Він переконаний, що Масса Лубренсе – не мрія, а реальність регіону Кампанія.
XS
SM
MD
LG