Доступність посилання

ТОП новини

Грузія шукає підтримки Заходу, щоб «відвернути війну» з Росією


Марія Щур Прага, 6 травня 2008 (RadioSvoboda.ua) – Грузія попереджає західні країни, що існує реальна загроза війни з Росією, якщо Москву не переконають відкликати своє рішення посилити зв’язки з сепаратистськими регіонами Грузії, Абхазією та Південною Осетією. Про це протягом останніх двох днів грузинський міністр реінтеграції Темурі Якобашвілі говорив у Брюсселі з колегами з Європейського Союзу та НАТО.

Виступаючи в Брюсселі, Темурі Якобашвілі також закликав Європейський Союз брати більшу участь в урегулюванні ситуації в зонах конфлікту на Кавказі та посилити тиск на Росію.

«Ми буквально маємо відвернути війну», – заявив він. За його словами, «Росія намагається спровокувати Грузію розпочати війну – це абсолютно ясно».

Якобашвілі відкидає звинувачення Росії в тому, що Грузія збирає військо на територіях, прилеглих до Абхазії.

Він також називає повідомлення про те, що абхазька протиповітряна оборона збила два грузинські безпілотні літаки, «російською пропагандою».

Але міністр наполягає, що в квітні грузинський безпілотний літак збив таки російський МіҐ, і це зафіксовано на відео, яке грузинська влада неодноразово демонструвала в різних європейських інституціях.

Росія заперечує свою причетність до інциденту. Але Якобашвілі звинувачує Росію в зазіханні на територію Грузії. «Ми бачимо спроби Російської Федерації анексувати територію Грузії, а саме Абхазію та Південну Осетію», – вважає він.

Говорячи з послами держав Європейського Союзу, які мають вплив на вироблення політики своїх країн, Якобашвілі намагався переконати їх у необхідності мати «спільну політику» щодо розрядки ситуації. Грузія хотіла б переконати ЄС надіслати до регіону дипломатичну місію, щоб вона могли незалежно перевірити твердження сторін.

Як говорять оглядачі, Росія почала виконувати свою обіцянку не допустити входження до НАТО Грузії – країни, яка лежить на стратегічно важливому шляху енергоносіїв із каспійського регіону до Європи.

Матеріали до теми:

• Абхазія не зверталась до Росії, щоб передати її територію під контроль російських військових – голова МЗС Росії • Міністр реінтеграції Грузії звинувачує Росію у провокуванні війни через Абхазію і Південну Осетію • Президент Грузії запропонував керівництву Абхазії постійні квоти у найвищих органах влади країни – посол • Світове співтовариство може пом’якшити нинішню російсько-грузинську кризу за допомогою дипломатичних заходів – прем’єр-міністр Грузії • Євросоюз висловив серйозну стурбованість посиленням напруженості між Росією і Грузією • Дії Росії в Грузії мають спонукати українську владу до перестороги, вважають експерти • ООН висловлює стурбованість черговим погіршенням російсько-грузинських відносин • Президенти України і Грузії занепокоєні намаганнями Росії поставити під сумнів територіальну цілісність Грузії • Росія нарощує свої миротворчі сили в Абхазії та Південній Осетії • Грузія готується до воєнної операції в Абхазії, заявляє МЗС Росії
XS
SM
MD
LG