Доступність посилання

ТОП новини

Проросійські депутати зірвали встановлення у Севастополі пам’ятної дошки на честь 90-ліття українізації Чорноморського флоту


Володимир Притула Сімферополь, 7 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Проросійські сили зірвали встановлення у Севастополі пам’ятної дошки на честь 90-ліття українізації Чорноморського флоту. Урочистості з цього приводу планувалися сьогодні, однак група депутатів міської і районних рад від Прогресивної соціалістичної партії і Російського блоку силою не дозволили робітникам прикріпити дошку на Графській пристані.

Напередодні урочистого відкриття пам’ятної дошки позачергова сесія севастопольської міськради ухвалила заяву, в якій відзначила, що 90-річчя підняття українських прапорів у Севастополі – «достатньо суперечливий момент в історії», і закликала міську держадміністрацію відмовитися від її встановлення.

Депутати заявили, що представники міської ради не братимуть участі в заходах, присвячених відкриттю після реконструкції майдану Нахімова, і вчора, коли почалися монтажні роботи зі встановлення дошки на Графській пристані, група активістів проросійських організацій фізично зашкодила цьому.

Лідер севастопольських «вітренківців», депутат Євген Дубовик каже, що севастопольська громада, за його словами, проти встановлення такого пам’ятного знаку.

«Розвішувати там дощечки з нагоди тієї чи іншої дати, якщо кожен командувач флоту чи офіцер ВМС України думатиме, що має право так чинити, це зовсім не правильно. Севастопольці показали, що вони можуть відстоювати свої інтереси і можуть відстоювати досить твердо», – заявив депутат Дубовик.

Українська громада за рішучі кроки

З ініціативою встановлення цієї меморіальної дошки виступили моряки ВМС України та Українська громада Севастополя.

Прес-центр командування Військово-морських Сил України повідомив, що урочисте відкриття цієї дошки мало відбутися «на підставі Указу Президента України «Про заходи з відзначення 90-ї річниці подій Української революції 1917–1921 років та вшанування її учасників», а також із нагоди 90-річчя «переходу Чорноморського флоту під юрисдикцію України, підняття українських прапорів на головних силах флоту, в портах України та фортеці Севастополь».

Ідеться про події 29 квітня 1918 року, коли на кораблях тодішнього Чорноморського флоту, які на той час стояли в Севастополі, підняли українські прапори, а його командувач, контр-адмірал Михайло Саблін підпорядкувався урядові УНР.

Дозвіл на встановлення дошки дала Севастопольська міська держадміністрація, і цей захід є в плані відзначення 225-ї річниці заснування Севастополя. Однак сьогодні зранку в держадміністрації повідомили, що там мусять «взяти паузу» і відкласти відкриття дошки на кілька днів.

Лідер Української громади Севастополя, капітан 1 рангу запасу Мирослав Мамчак назвав дії міської влади «антиукраїнськими».

«Українські військові моряки та Українська громада Севастополя розцінюють дії міськради і депутатів, як спроби зберегти Севастополь анклавом російської військової історії і російських військових традицій», – сказав він.

«Українська громада заявляє: якщо Севастопольська міськдержадміністрація за кілька днів не встановить пам’ятну дошку, то ми своїми силами, попри спротив, дошку цю встановимо й охоронятимемо. Бо Севастополь – українське місто, має славні традиції української військової історії, пов’язаної з флотом України. І це має бути відзначене», – наголосив Мирослав Мамчак.

Матеріали до теми:

• 90 років тому українські прапори замайоріли на кораблях Чорноморського флоту • У Севастополі вирішили встановити пам’ятник Катерині Другій і хочуть провести міський референдум
XS
SM
MD
LG