Доступність посилання

ТОП новини

Коаліціянти в Німеччині знову сперечаються – цього разу про безпеку


Берлін, 7 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Німецький Бундестаґ обговорив сьогодні пропозицію створити в країні Національну раду безпеки. З такою ідеєю виступили християнські демократи, які входять до складу коаліційного уряду. Їхні партнери у владній коаліції – соціал-демократи – виступають проти таких намірів.

Глобальні зміни в світі потребують і змін у політиці безпеки, вважають у Німеччині представники консервативних партій – Християнсько-демократичного і Християнсько-соціального союзів. Замість протистояння між Сходом і Заходом, а значить і замість класичного військового протистояння між окремими державами, тепер ідеться про цілу палітру різних загроз.

Щоб краще підготуватися до подолання нових викликів і краще координувати дії, керівництво парламентської фракції ХДС/ХСС і запропонувало створити за американським зразком Національну раду безпеки.

«Більшість загроз, які нависли над нашою безпекою, сьогодні не подолати військовими засобами», – зауважив міністр внутрішніх справ Німеччини Вольфґанґ Шойбле. На його думку, сьогодення вимагає досконалої співпраці між такими сферами, як зовнішня політика, внутрішня політика, охорона довкілля, економічна співпраця, енергетика.

Він переконаний, що координувати таку співпрацю можна було б у новій Національній раді безпеки. Створити її пропонується при відомстві канцлера.

Коаліційні партнери бояться втратити вплив

Соціал-демократи критично поставилися до пропозиції своїх партнерів у владній коаліції. СДПН побоюється, що внаслідок створення нової структури міністерство закордонних справ, яке нині очолюють соціал-демократи, втратить свою політичну вагу.

Голова зовнішньополітичного відомства Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр навіть закинув християнським демократам, що вони відхиляються від структур, передбачених Основним законом, і рухаються в напрямку президентської форми правління, як у США або Франції. Критика пролунала також із боку всіх опозиційних партій.

У дискусію втрутилася канцлер Німеччини Анґела Меркель. Вона спробувала випустити пару з дебатів, які почали набирати ознак суперечки між партнерами в коаліції, і заявила, що ухвалення нової концепції безпеки – це завдання вже на наступний період. Наступні парламентські вибори в Німеччині мають відбутися восени 2009 року.
XS
SM
MD
LG