Доступність посилання

ТОП новини

Огляд белградської преси: передвиборні перегони


Анамарія Рамач Белград, 7 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Парламентські вибори, які мають відбутися 11 травня, боротьба за голоси тих, хто не визначився, безкоштовні візи до країн Євросоюзу для громадян Сербії – такі центральні теми сьогоднішньої сербської преси.

Передвиборні плакати з гаслом «Підтримай Сербію!» Демократичної Партії Сербії у Белграді, 6 травня 2008 р.
Під заголовком «Найважливішою є боротьба за голоси тих, хто не визначився» белградський щоденник «Данас» публікує розмову з Владимиром Ґоати, головою неурядової організації «Транспарентність Сербії». Згідно з його словами, опитування громадської думки показують, що парламентські вибори, які відбудуться 11 травня, стануть вирішальними.Перемогу завоює або демократичний, або радикально-націоналістичний блок.

Постає лише питання, яких виборців буде більше. Йдеться про дві категорії. Перша тяжіє до проєвропейського блоку, а це здебільшого молоді люди з вищою освітою, з міст, які здатні капіталізувати свої знання, потенціал і ресурси. Друга категорія – це жертви перехідного періоду:переважно старші люди, пенсіонери й ті, які залишилися без роботи, але яких багато. Так відповів Владимир Ґоати на запитання про те, як явка вплине на результати виборів.

Опитування, проведені за останні два-три тижні, показують, що ще є можливість схилити прихильників на свій бік. Ґоати вважає, що політична боротьба на цих виборах є боротьбою за тих, хто не визначився. Це приблизно шоста частина опитуваних, які ще не вирішили, за кого проголосують, а тому ще вагаються. Від їхньої відповіді залежить, чи вибори пройдуть на користь проєвропейського блоку, чи Сербія знову буде найбільшим континентом голодних і босих, як це було до 2000 року, сказав Ґоати газеті «Данас».

Темою дня цього ж незалежного белградського щоденника «Данас» є матеріал під заголовком «Безкоштовні візи до 17 країн Євросоюзу». Газета повідомляє читачів, що сімнадцять європейських країн учора вирішили безкоштовно видавати візи для громадян Сербії, які подорожують до «шенґенської зони». Перший заступник сербського міністра Божидар Дєлич сказав, що Сербія є першою країною західних Балкан, яка отримала такі привілеї. «Нехай це буде поштовхом для решти країн західних Балкан. Я гордий і щасливий, що Сербія є першою», – сказав Дєлич. Він припустив, що це є лише тимчасовим актом, бо, згідно з його словами, після перемоги блоку «За європейську Сербію» на парламентських виборах ЄС до кінця року повністю скасує візи для громадян Сербії.

А газета «Ґлас явности», що прихильна до сербських радикальних націоналістів, публікує інтерв’ю з Томиславом Николичем, заступником голови Сербської радикальної партії. У разі, якщо його партія опиниться при владі, за словами Николича, вона вимагатиме, щоб Брюссель запропонував Сербії виправлену Угоду про стабілізацію та приєднання до ЄС, яку сербські політики на чолі з президентом Борисом Тадичем підписали минулого тижня. На думку Николича, до Угоди треба долучити, що Сербія входить до складу Євросоюзу у межах, у яких вона є членом ООН, із міжнародно визнаними кордонами, разом із Косовом i Метохією.

А на питання, чи його слова, що Сербія не примириться доти, доки не поверне втрачене Косово, не означають оголошення війни у разі, якщо радикали прийдуть до влади, Николич відповів, що Сербія не мусить воювати, доки там перебувають представники ООН. Але якщо б вони покинули Косово і сказали, що це тепер незалежна територія, Сербія не повинна мовчати і залишатися мирною. «Що означає оборона кордонів? Для чого існує військо? Я вважаю, що Косово повинно бути в межах Сербії за будь-яку ціну», – сказав Томислав Николич, лідер сербських ультранаціоналістів.

Матеріали до теми:

• Сербський президент отримав погрози на свою адресу лише за тиждень до парламентських виборів
XS
SM
MD
LG