Доступність посилання

ТОП новини

Польські студенти разом зі своїми колегами з України символічно перебирають владу в польських містах


Єва Поштар Варшава, 8 травня 2008 (RadioSvoboda.ua) – До влади у польських містах прийшли студенти. За старою європейською традицією травень – час студентських розваг, або ювеналій, тобто свято молодості. У цей час у польських університетських містах мер символічно передає правління в руки студентів. Таким чином молодь останні дні дозвілля у передсесійний час проводить на вулицях та площах міст на велелюдних розважальних заходах.

Герб Любліна
Люблін, що поруч українського кордону, перетворюється на провідний українсько-польський академічний осередок. У місцевих вишах переконують, що тут зараз більше студентів із України, ніж у Варшаві, де, за офіційними даними, навчається тисяча молодих українців. У люблінських університетах працюють дві кафедри української філології, зміцнює свою позицію Колегіум польських та українських університетів.

Саме цього тижня польська та українська студентська братія проводять у місті низку заходів у рамках 17-х ювеналій, тобто Днів студентської культури.

Член студентського самоврядування та організатор заходів у Любліні Кристиян Паздзьор пригадує: «Іще минулого року ми проводили у Любліні Дні України. Запросили тоді низку музичних і танцювальних колективів. І цього року хочемо показати українську культуру, яка живе за східним кордоном, що проходить річкою Буг. Визнаю, ми тут у Любліні, хоч Україна й поруч, надто багато не знаємо про її культуру. Не знаємо, яким є щоденне життя українців, які живуть лише за сто кілометрів звідси».

Українські студенти наближають Україну до поляків

На таку зацікавленість студенти з України відповіли заходом, який вони назвали «Українським ліхтарем». Це зустрічі з українськими письменниками, концерти молодіжних колективів, демонстрації фільмів, виставки фотографій.

Український організатор свята, студент другого курсу соціології Ігор Лісін розповідає: «Ці заходи спрямовані на те, щоб наблизити до поляків у загальноміському масштабі Україну, щоб нав’язати з нею контакт. Збираємось поставити в Любліні символічний ліхтар, який буде розмальований у синьо-жовті кольори. Він буде символом цього заходу. Просто щоб із різних аспектів, із різних боків наблизити до поляків візію України. Часто є стереотипне бачення, що Україна така відстала країна або що там нічого не робиться, там неможливо ніщо робити».

Але українські студенти, які навчаються у вишах Любліна, не тільки раз на рік працюють над наближенням України до поляків. На хвилях громадського та комерційного радіомовлення вони готують передачі про Україну. А прицерковні будинки греко-католицьокої та православної парафій стали своєрідними українсько-польськими центрами, куди можуть прийти не лише студенти.
XS
SM
MD
LG