Доступність посилання

ТОП новини

Міхеїл Саакашвілі вважає, що кілька днів тому Грузія була дуже близька до війни з Росією, і така небезпека зберігається


Такі слова президента Грузії, сказані в четвер на зустрічі з російськими журналістами в місті Батумі, наводять російські агентства. Водночас він заявив, що в Грузії «ніколи не буде більшого друга й союзника, ніж Росія». Тим часом у Москві цього ж дня пригрозили скерувати ще більше своїх військових до Абхазії, які перебувають там як миротворці, якщо Грузія збільшить свою військову присутність у цьому регіоні.


Такі слова президента Грузії, сказані в четвер на зустрічі з російськими журналістами в місті Батумі, наводять російські агентства.

Водночас він заявив, що в Грузії «ніколи не буде більшого друга й союзника, ніж Росія».

За словами грузинського керівника, його країна не хоче збройного конфлікту і не може воювати з Росією, бо не має достатньо боєздатних частин. «І НАТО в цьому не допоможе», – додав Саакашвілі.

Тим часом у Москві цього ж дня, в четвер, пригрозили скерувати ще більше своїх військових до Абхазії, які перебувають там як миротворці, якщо Грузія збільшить свою військову присутність у цьому регіоні.

Міністерство оборони Росії заявило, що наразі в невизнаній республіці перебувають дві з половиною тисячі російських військових – це на півтисячі менше за ліміт, визначений угодою про перемир’я, підписаною в 1990-х роках.

Напруженість у відносинах Росії і Грузії різко зросла останніми тижнями й днями, коли Москва вирішила встановити деякі офіційні зв’язки з сепаратистськими регіонами Грузії Абхазією й Південною Осетією, а потім уже раз значно збільшила кількість своїх військових в Абхазії без згоди Грузії на розташування додаткового миротворчого контингенту.

Москва звинувачує Тбілісі в підготовці воєнної операції для повернення під свій контроль Абхазії, якою зараз фактично керує місцева сепаратистська влада.

Натомість Грузія звинувачує Росію у спробі анексувати цю територію.

Також російські агентства в четвер повідомили про заяву влади Абхазії, що вона збила над своєю територією ще один, п’ятий за її рахунком, грузинський безпілотний літак-розвідник.

Президент Грузії Міхеїл Саакашвілі на зустрічі з російськими журналістами заперечив цю інформацію й заявив, що, за даними грузинського міністерства оборони, літак далі вів спостереження в повітряному просторі Грузії над Абхазією.

ООН, Євросоюз і США раніше вже висловили занепокоєння загостренням російсько-грузинських відносин.
XS
SM
MD
LG