Доступність посилання

ТОП новини

День Європи в Україні: вперше по-новому


Богдана Костюк Київ, 9 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Україна – єдина з країн, не членів Євросоюзу, яка відзначає День Європи на державному рівні. Воно відзначається не 9 травня, коли в Україні, на відміну від інших європейських країн, святкують День Перемоги, а 11-го, зате триває цілий тиждень. Традиційно це свято, що відбувається в усіх обласних центрах, стартує у столиці.

Київ святкує День Європи ушосте, але цього року дійство має кілька «родзинок», про які напередодні розповів голова представництва Європейської Комісії Іян Боуґ.

«Цього року у наметовому європейському містечку ви побачите 24 країни з 27 держав Євросоюзу, а також країни-кандидати – Хорватію, Македонію і Туреччину. Європейська Комісія також матиме свій стенд. І що вельми важливо, уперше з потужним інформаційним стендом буде представлена Україна», – сказав представник Єврокомісії.

Іще одна новинка – це те, що українська сторона взяла на себе частину фінансування Дня Європи, розповів заступник міністра закордонних справ України Костянтин Єлисеєв.

«Якщо до цього це свято фінансувала й організовувала виключно Європейська Комісія, то зараз ми це готуємо спільно. І українська сторона бере на себе відповідальність за проведення низки заходів. Ми хочемо показати європейськість нашої країни, її європейську ідентичність», – каже чільний український дипломат.

Європа входитиме у свідомість українців

Цьогорічний День Європи в Україні враховує той факт, що 2008 рік проголошений європейським роком культурного розмаїття, нагадує експерт Ради Європи Олександр Буценко.

«Це можливість, коли всі європейські країни – більшість посольств бере участь – представляють велику інформацію, яка розходиться Україною. І це дуже корисна інформація: куди поїхати, що подивитись, що таке Європа. І поступово воно входить у свідомість», – вважає експерт.

Отже, 11 травня у Києві, 14-го в Одесі і 17 травня в Донецьку будуть розгорнуті європейські містечка, де можна буде обговорити проблеми євроінтеграції України з провідними політиками і науковцями, придбати інформаційні матеріали та сувеніри країн-членів ЄС і поласувати різноманітними національними стравами. А «під завісу» учасників і гостей свята привітають музиканти з Литви та Італії.
XS
SM
MD
LG