Доступність посилання

ТОП новини

Військовий парад Чорноморського флоту Росії – бути чи не бути


Юлія Жмакіна Київ, 8 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Між Україною та Росією постало чергове суперечливе питання, що може вилитись у великий скандал. Його предмет – бути чи не бути 11 травня військовому парадові в Севастополі на честь 225-ї річниці Чорноморського флоту Росії. Російська сторона каже, що відмовлятися від параду не має наміру. Натомість голова державної міської адміністрації Севастополя Сергій Куницин твердить: українська влада дозволу на парад у місті не давала.

Російські військові кораблі у Севастопольській бухті (архівне фото)
13 травня 1783 року в Ахтіярську бухту Чорного моря ввійшли 11 кораблів Азовської флотилії. Від цієї дати ведуть відлік історії і Чорноморського флоту Росії, і міста Севастополя.

Святкування їхньої 225-ї річниці парадом для багатьох у Москві стало справою звитяги й геройства. У свою чергу, ціла низка українських організацій розглядає брязкання російською зброєю на українській землі як ляпас.

В українському МЗС чітко пояснили: місто Севастополь не є базою Чорноморського флоту, а тому урочистості не зможуть вийти поза межі військових частин цього флоту.

Сергій Куницин, голова Севастопольської державної міської адміністрації, каже: українська влада на парад у місті дозволу не давала, і це велике навантаження для економіки міста та городян, адже для його проведення потрібно повністю перекривати рух торговельних і пасажирських суден у Севастопольській бухті.

Росія не збирається відступати

Водночас командування російського флоту від параду відмовлятися не збирається – хіба щонайбільше від бронетехніки, бо у штабі Чорноморського флоту не змогли домовитись із українською стороною про висадку з великого десантного корабля бронетранспортерів із морськими піхотинцями в Севастопольській бухті та проходження техніки містом.

Тим часом російське командування встигло провести генеральну репетицію параду у Севастопольській бухті. Проведення репетиції командування Чорноморського флоту не узгоджувало з міською адміністрацією Севастополя. Тому тим же бронетранспортерам, які висадилися з кораблів на березі, міліція не дала проїхати містом.

Те, що Росія не відмовиться від параду, підтвердив в інтерв’ю Радіо Свобода і депутат Держдуми Росії, відомий антиукраїнськими настроями, Костянтин Затулін, який нині збирається на святкування до Севастополя. Він каже, що сам український уряд не має єдиної позиції щодо військового параду.

«Я думаю, що повної ясності немає у Києві, як ставитися до цього параду. В українській владі є відомство, яке очолюють люди, які налаштовані робити все, щоб погіршувати українсько-російські відносини. Я маю на увазі МЗС на чолі з паном Огризком. З іншого боку, є спокійніші та врівноваженіші люди. Я маю на увазі міністра оборони пана Єханурова. Уся ж ця історія вкрай непристойно характеризує українську владу», – вважає Затулін.

За словами депутата російської Державної думи, український уряд іще розглядає можливість провести 11 травня спільний військовий парад двох флотів.

Будуть провокації?

Цей захід – виклик для України і має надзвичайно неприємний політичний підтекст, а Росії, навпаки, вкрай необхідний, каже Радіо Свобода Ігор Лосєв, політолог, який мешкає у Севастополі.

«Ідеться про можливість ще раз натякнути Україні про ймовірність територіальних претензій, ще раз у символічній формі покарати Україну за її проєвропейську орієнтацію, ще раз збудити місцеві, фінансовані Москвою, проросійські, вони ж антиукраїнські сили, які будуть виходити на вулиці з провокаційними гаслами на кшталт «Українські окупанти – геть із Криму!» – зауважує севастопольський політолог.

Тим часом Російська громада Криму вже якраз і закликала до акцій протесту в разі зриву заходів до 225-річчя Чорноморського флоту Росії.

А представники низки українських патріотичних організацій наголошують: святкування 225-річчя Чорноморського флоту – прелюдія до святкування у червні 225-річчя міста Севастополя. Вони просять Прем’єр-міністра захистити національну гідність та інтереси України.
XS
SM
MD
LG