Доступність посилання

ТОП новини

Конституційні зміни по-бютівськи


Тетяна Ярмощук Київ, 8 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У відповідь на президентську критику Юлія Тимошенко заявила, що зміни до Конституції від БЮТ будуть внесені до парламенту вже наступного тижня. Зміни, яким на Банківській точно не зрадіють. Які саме, як їх оцінюють парламентські сили і наскільки реальним є їх запровадити?

Парламентська республіка: Верховна Рада формує уряд, включно з міністрами закордонних справ та оборони, що було раніше правом Голови держави; Президент також втрачає можливість втручатися в економічну діяльність Кабміну, а є лише гарантом дотримання прав та свобод людини та громадянина. Так зміни до Конституції бачать у Блоці Юлії Тимошенко, каже в інтерв’ю Радіо Свобода член цього блоку Валерій Писаренко.

«Основні повноваження залишаться у Верховній Раді, законодавча діяльність буде зосереджена у руках парламентарів. Більше того, парламент формуватиме Кабінет Міністрів, який буде найвищим органом у структурі органів виконавчої влади. Президент втратить можливість зловживати своїми посадовими обов’язками, а отримає можливість контролю за дотриманням прав та свобод людини. Виражатися це буде в тому, що у Президента залишатиметься право розпуску парламенту, але у чітко передбачених умовах. У Президента залишатиметься можливість призначення голови СБУ, щоб контролювати владу від безкарності», – розповідає представник БЮТ про конституційні плани цього блоку.

Утім, бютівці наголошують, що це лише їхнє бачення змін до Основного Закону, яке обговорюватиметься з представниками всіх парламентських фракцій.

Нунсівці ж заявили, що нічого не знають про проект конституційних змін, про які говорять партнери по коаліції. «Ні, ніхто його не бачив», – сказав Радіо Свобода представник НУНС Юрій Ключковський.

Тим часом лідер фракції «Наша Україна – Народна самооборона» В’ячеслав Кириленко заявив, що БЮТ не може внести своїх змін до Конституції без узгодження з коаліцією. Кириленко наголосив, що будь-які дії бютівців щодо змін до Конституції без погодження з НУНС – це порушення коаліційної угоди.

Спільний проект БЮТ-ПР?

Представники Партії регіонів теж кажуть, що проекту Конституції, про який нині говорить Блок Юлії Тимошенко, ще не бачили. За словами Олександра Лавриновича, регіонали вестимуть консультації щодо змін до Основного Закону з представниками усіх фракцій – однак він не виключає, що може бути і проект, розроблений спільно з БЮТ.

«Ми плануємо проводити консультації зі всіма фракціями парламенту, щоб подавати до Верховної Ради проект, який буде мати можливість отримати підтримку не менше ніж двох третин депутатів. Поки що може йтися лише про окремі пропозиції по різних розділах Конституції. Мова не може зараз іти про конкретний проект», – сказав Лавринович.

І хоча для Юлії Тимошенко питання змін до Конституції є надзвичайно важливим, нинішні її заяви, скоріше, є тиском на Президента, бажанням виторгувати преференції в питаннях приватизації та бажаних законопроектів, вважають експерти.

Однак, якщо Ющенко та команда не підуть на поступки, тоді Тимошенко за питання конституційних змін візьметься серйозно і домовлятиметься й із Партією регіонів. Якщо їй це вдасться, тоді прощавай, коаліціє БЮТ – НУНС, і, дуже ймовірно, вітання, нові вибори!
XS
SM
MD
LG