Доступність посилання

ТОП новини

Уряд Болгарії затвердив зміни до міжурядової угоди про взаємні поїздки громадян із Україною


Головна зміна полягає в обмеженні термінів перебування громадян однієї держави на території іншої – не більше як 90 днів протягом 6 місяців від дня першого в’їзду. За нині ще чинним текстом угоди вони мають право перебувати в іншій державі не більш як 90 днів на кожне перебування.

Головна зміна полягає в обмеженні термінів перебування громадян однієї держави на території іншої – не більше як 90 днів протягом 6 місяців від дня першого в’їзду.

За нині ще чинним текстом угоди вони мають право перебувати в іншій державі не більш як 90 днів на кожне перебування.

Ці зміни до угоди ще не набули чинності. Коли ж набудуть, громадяни України, які пробули в Болгарії 90 днів, уже не зможуть відразу звертатися за новою візою, а громадяни Болгарії не зможуть скористатися можливістю виїхати з України і відразу ж в’їхати знову ще на 90 днів.

Чи передбачають ці зміни також скасування нині чинної можливості для власників українських дипломатичних і службових паспортів відвідувати Болгарію без віз, болгарські агентства наразі не повідомляють.

Але за угодою між Україною й ЄС про спрощення оформлення віз таке право мають тільки власники дипломатичних паспортів, але не службових.

Болгарські громадяни вже можуть їздити до України без віз від початку року. Скасувати візову вимогу для громадян Болгарії, а також Румунії, які є членами Євросоюзу від початку 2007 року, від України домоглася Європейська Комісія, щоб із початку цього року могла набути чинності угода між Україною й ЄС про спрощення оформлення віз.

Такі зміни Болгарія запроваджує, щоб її візові вимоги відповідали загальним нормам ЄС напередодні її майбутнього, ще точно не визначеного в часі приєднання до «шенґенської зони».

Також у четвер Рада Міністрів Болгарії схвалила такі самі зміни до угоди про взаємні поїздки громадян із Молдовою, яка раніше самостійно односторонньо скасувала візову вимогу для громадян Болгарії.
XS
SM
MD
LG