Доступність посилання

ТОП новини

ВМФ Росії: Парад кораблів Чорноморського флоту Росії в Севастополі 11 травня таки буде; МЗС України: Парад не узгоджений і неприпустимий


Раніше проти проведення російського військового параду в українському місті виступили Міністерство закордонних справ і Служба безпеки України, натомість міністр оборони заявляв, що пропонує Росії спільний парад.

Як сказав речник російського флоту, «елементи військового параду кораблів Чорноморського флоту Росії в головній бухті Севастополя … неодмінно відбудуться».

Після цього, заявив помічник головнокомандувача Військово-морського флоту Росії, начальник прес-служби російського ВМФ капітан першого рангу Ігор Диґало російському агентству РІА Новості, відбудеться «військово-спортивне свято», під час якого «кораблі пройдуть головною бухтою Севастополя в певній послідовності».

Водночас у прес-службі посольства Росії в Україні в четвер увечері заявили агентству Інтерфакс-Україна: там очікують, що парад у Севастополі «відбудеться за участю флотів обох країн».

А в Міністерстві закордонних справ України його речник Василь Кирилич заявив у відповідь тому ж агентству, що проведення заходів військового характеру на території Севастополя не узгоджене з українською стороною.

Він наголосив, що такі заходи мусять обов’язково узгоджуватися на рівні центральних органів виконавчої влади, а їх не узгодили навіть із міською владою Севастополя.

Через це вихід військових кораблів неприпустимий, заявив речник МЗС України.

Раніше проти проведення російського військового параду в українському місті вже виступили Міністерство закордонних справ і Служба безпеки України, натомість міністр оборони заявляв, що пропонує Росії спільний парад.

У Міністерстві закордонних справ України висловлювали думку, що святкування 225-ї річниці Чорноморського флоту Росії має проходити на об’єктах самого флоту. За словами Василя Кирилича, російський флот базується на одній із територіально-географічних ділянок Севастополя, але саме місто не є його базою.

СБУ теж виступила проти проведення військового параду російського флоту в Севастополі з міркувань безпеки. Як заявила речниця Служби безпеки Марина Остапенко, згадуючи про знайдену в Криму російську авіаційну торпеду, «останній випадок із ракетою довів, що гратися з військовою технікою небезпечно, особливо в місцях, де живе велика кількість громадян».

У Севастополі голова державної міської адміністрації Сергій Куницин заявляв, що українська влада дозволу на парад у місті не давала. За його словами, парад був би великим навантаженням для економіки міста та городян, адже для його проведення потрібно повністю перекривати рух торговельних і пасажирських суден у Севастопольській бухті.

Тим часом міністр оборони України Юрій Єхануров заявляв, що Україна запропонувала Росії провести спільний парад із нагоди 225-рiччя Чорноморського флоту. За його словами, в четвер у Севастополі про це мали домовлятися з росіянами представники українського міністерства і Збройних сил. Але про результати такої домовленості Міноборони не повідомляло.
XS
SM
MD
LG