Доступність посилання

ТОП новини

Олександр Турчинов не вірить, що Президент ухвалить «божевільне рішення»


Перший віце-прем''єр стверджує, ніби Президент Віктор Ющенко планує розпустити Конституційний Суд. Однак, додав він, «це неможливо». Реакції з боку Президента чи його Секретаріату на висловлювання Турчинова наразі не було.


Перший віце-прем''єр стверджує, ніби Президент Віктор Ющенко планує розпустити Конституційний Суд.

Однак, сказав Турчинов, «це неможливо».

«Це не в повноваженнях Президента. Мова йде про те, що Президент може незаконно відкликати своїх суддів і не внести нових. Але блокування будь-яким шляхом (а законного шляху я не бачу) роботи Конституційного Суду приведе просто таки до серйозної політичної дестабілізації», – сказав Турчинов в інтерв''ю «Інтерфакс-Україна».

За його словами, в умовах відсутності Конституційного Суду Кабінет Міністрів і Верховна Рада почнуть «на свій розсуд визначати, що законно, а що незаконно відповідно до Конституції, де зазначено, що можна незаконні рішення не виконувати».

«У результаті може початися дуже серйозна і небезпечна криза. Такий сценарій я назву не просто авантюрним, а божевільним, тому що просто одним розчерком пера можна підштовхнути країну до серйозних політичного і соціально-економічного конфліктів, до колапсу. Тому я не думаю, що Президент може піти на такі божевільні рішення», – відзначив він.

Говорячи про причини, що спонукують Ющенка піти на такий крок, один із лідерів БЮТ сказав, що радники Президента «думають, що таким шляхом вони заблокують прийняття конституційних змін».

«Тут, знаєте, наступна схема: «якщо я не хочу загоряти, то нехай сонце не сходить» – «давайте розпустимо Конституційний Суд, і ніхто не зможе змінити Конституцію не по моєму бажанню», – відзначив Турчинов і додав: «Я не думаю, що авантюри такого рівня можуть розглядатися всерйоз».

Разом із тим він вважає, що зміни до Конституції, які передбачають парламентську форму правління, можуть набути чинності вже у вересні – жовтні нинішнього року.

Турчинов відзначив, що в процесі затвердження нинішніх конституційних змін «багато чого залежить від Конституційного Суду».

За його словами, якщо «прибрати суб''єктивний фактор», парламент може вже наступного тижня направити проект конституційних змін у Конституційний Суд. Протягом місяця Суд може їх розглянути, і до кінця поточної парламентської сесії ці зміни можуть бути прийняті в першому читанні.

«Остаточне затвердження 300 голосами конституційних змін повинно відбутися на наступній сесії, що починається у вересні поточного року», – сказав Турчинов, говорячи про проект, який готує БЮТ.

Тим часом Національна конституційна рада, яку створив своїм указом Президент, розробляє цілком інший проект змін до Конституції, який не передбачає створення парламентської республіки.

Реакції з боку Президента чи його Секретаріату на нинішні висловлювання Олександра Турчинова наразі не було.
XS
SM
MD
LG