Доступність посилання

ТОП новини

У Сербії в неділю відбулися парламентські вибори


Головні суперники – антиєвропейська Радикальна і проєвропейська Демократична партії. За повідомленнями, голосування відбулося і в Косові, де в переважно сербських за населенням місцевостях організували виборчі дільниці попри заперечення Місії ООН у Косові.

Головні суперники – антиєвропейська Радикальна і проєвропейська Демократична партії.

Сербська радикальна партія прагне зупинити переговори про членство Сербії в Євросоюзі через те, що ЄС значною мірою підтримує проголошення Косовом незалежності від Сербії. Її номінально очолює Воїслав Шешель, який нині перебуває під вартою Міжнародного кримінального трибуналу в справах колишньої Югославії в Гаазі, звинувачений у злочинах проти людяності. Його заступник Томислав Николич на президентських виборах цього року набрав найбільше голосів у першому турі, але в другому програв Борисові Тадичеві.

Демократична партія, на чолі з президентом Борисом Тадичем, заявляє, що європейська інтеграція є єдиним шляхом залучити так потрібні Сербії іноземні інвестиції. Але вона теж заявляє, що вступ Сербії в ЄС можливий за збереження її територіальної цілісності і суверенітету над Косовом.

Іще одна, трохи менша партія зі схожою назвою – Демократична партія Сербії, яку очолює прем’єр-міністр Воїслав Коштуниця, – стоїть на протиєвропейських позиціях.

За повідомленнями, голосування відбулося і в Косові, де в переважно сербських за населенням місцевостях організували виборчі дільниці попри заперечення Місії ООН у Косові. Сербія далі вважає Косово, яке односторонньо проголосило незалежність, за автономний край у своєму складі.
XS
SM
MD
LG