Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Ющенко відкриє у Вільнюсі експозицію про Голодомор в Україні


Людмила Пилип Рига, 12 травня 2008 (Radiosvoboda.org) – Сьогодні розпочинається одноденний державний візит Президента України Віктора Ющенка до Литви. У рамках візиту відбудеться засідання Ради президентів України і Литви, а також переговори українського керівника з вищими посадовими особами Литви. Вони обговорять широке коло питань двостороннього співробітництва, в тому числі допомогу Литви на шляху інтеграції України до євроатлантичних структур.


Радник Посольства України Литві Григорій Нечипоренко повідомив Радіо Свобода, що програма візиту Президента України Віктора Ющенка в Литві буде надзвичайно насиченою: «Під час візиту відбудеться зустріч президентів України та Литві у форматі віч-на-віч, а також друге засідання Ради президентів України та Литовської Республіки за участю міністрів закордонних справ, оборони, міністрів транспорту, енергетики, культури та освіти. Передбачається, що за підсумками переговорів буде прийнято спільну декларацію. Також під час візиту відбудеться підписання урядового меморандуму про співробітництво в енергетичні сфері».

Також у рамках візиту відбудеться підписання тристоронньої міжвідомчої українсько-литовсько-білоруської угоди про співробітництво у розвитку вантажних перевезень у напрямку Балтійське море – Чорне море. Литовська та українська сторони вважають підписання цих угод важливим для формування транспортного та енергетичного коридору між двома регіонами.

У рамках міжнародного проекту «Україна пам’ятає – світ визнає» Віктор Ющенко відкриє в Литві експозицію про Голодомор в Україні 1932-33 роках. Литва у 2005 році визнала Голодомор в Україні геноцидом проти українського народу. Продовжує Григорій Нечипоренко: «Президенти України і Литви відвідають музей жертв геноциду, експозиція якого розповідає про злочини, вчинені на території Литовської Республіки у радянські часи, про депортації, а також про боротьбу литовських сил опору з окупаційним режимом. У цьому музеї буде відкрита експозиція фотовиставки «Уроки історії: Голодомор в Україні 1932-33 років».

Литва допоможе інтегруватися Україні до ЄС і НАТО

Литва послідовно підтримує Україну на шляху європейської та євроатлантичної інтеграції і готова надати необхідну експертну допомогу в цьому питанні. Зокрема, нещодавно міністр закордонних справ Литви Пятраус Вайтекунас запропонував участь литовських експертів у проведенні ефективної кампанії з інформування населення України про НАТО.

Радник посольства України в Литві Григорій Нечипоренко повідомив, що під час нинішнього візиту Віктора Ющенка до Вільнюса на засіданні Ради Президентів також розглядатимуться два питання щодо взаємодії у сприянні євроінтеграційним процесам в Україні.
XS
SM
MD
LG