Доступність посилання

ТОП новини

Спільний військовий парад у Севастополі – хто кого «передружив»?


Володимир Притула Севастополь, 12 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У неділю в Севастополі пройшов спільний військово-морський парад. З російського боку у ньому взяли участь чотири десятки кораблів і суден, із українського – лише два кораблі, які стояли у святковому строю. Водночас парад приймали командувачі і російського, і українського флотів, які на одному катері обійшли корабельний стрій у Севастопольській бухті. Тижневе протистояння довкола питання: чи бути військовому параду з нагоди 225 річниці Чорноморського флоту, завершилося! Хто ж переміг?

Російські морські піхотинці після «бою за висадку на узбережжя, зайняте супротивником»(!)
«Хай живе Чорноморський флот! Ура!» – на набережну Севастопольської бухти зібралося кілька тисяч севастопольців і гостей міста. Військові паради тут популярні, але чутки, що парад, присвячений 225-й річниці Чорноморського флоту не відбудеться, не викликали ажіотажу – кількість глядачів була менша, аніж традиційно на параді з нагоди Дня ВМФ Росії у липні минулого року. Це навіть відзначив скандальний російський депутат Костянтин Затулін.

Попри наполягання української сторони, рівень мілітаризації так званого водно-спортивного свята був дуже високим. Росіяни погодилися скасувати висадку десанту на узбережжя і відмовилися від маршу панцирної техніки вулицями міста. Та все ж імітація десантування живої сили – морських піхотинців – відбулася: «Розгортається бій за висадку на узбережжя, зайняте супротивником!»

Вивезти Лужкова, на відміну від унсовців, правоохоронці не наважилися

Зрештою, парад відбувся майже без інцидентів. Якщо не вважати бійку між активістами УНСО та проросійськими козаками, що сталася перед штабом Чорноморського флоту Росії. Унсовці пікетували штаб і розгорнули плакат «Незваний Лужков гірший Затуліна!». Міліція, що прибула вчасно, розборонила сторони і вивезла два десятки активістів УНСО до Сімферополя. Ще один інцидент стався з мером Москви Юрієм Лужковим, якого правоохоронці вивезти не наважилися. Навіть після того, як він, попри офіційне попередження СБУ, знову публічно поставив під сумнів український статус Севастополя і висловився за скасування договору про дружбу між Україною і Росією.

Відтепер «персона нон-грата» в Україні
Коли ж московський градоначальник повернувся на батьківщину, СБУ повідомила, що Лужков оголошений в Україні «персоною нон-грата» і проти нього проводитиметься розслідування щодо відмивання в Севастополі «брудних» коштів.

Більше виграла Україна?

Тим часом більшість місцевих спостерігачів розцінили таке спільне проведення параду як компроміс, від якого більше виграла Україна.

«За даних умов був досягнутий максимально можливий компроміс, оскільки російська сторона наполягала на більшій мілітаризації . А це – нормальний компроміс і результативна робота української дипломатії. Я сподіваюся, що такі спільні свята надалі будуть узгоджуватися і проводитимуться лише з урахуванням думки української сторони», – вважає сімферопольський аналік Андрій Іванець.

Матеріали до теми:

• СБУ заборонила меру Москви Юрію Лужкову в''їзд до України. А Затуліна попередили • Юрій Лужков, попри попередження СБУ, знову заявив у Севастополі, що питання про належність міста не вирішене, і висловився за скасування договору про дружбу між Україною і Росією • У Севастополі до 225-річчя російського Чорноморського флоту провели спільний парад флотів Росії і України
XS
SM
MD
LG