Доступність посилання

ТОП новини

Чому уряд Тимошенко анулював ліцензію американської компанії «Венко» на розробку Чорноморського шельфу?


Кирило Булкін Київ, 12 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко стверджує, що угода з компанією «Венко Інтернешнл» стосовно розробки Чорноморського шельфу була укладена з порушенням українського законодавства і на вкрай невигідних для України умовах. Про це глава уряду сказала сьогодні на прес-конференції, присвяченій причинам скасування ліцензії «Венко». При цьому вона стверджує, що невигідна угода була укладена з відома і під прикриттям Президента України. Натомість представники компанії вважають відповідний наказ Міністерства охорони навколишнього природного середовища незаконним та ініціюють міжнародну арбітражну процедуру.

Бурова платформа у Чорному морі
«Міжсобойчиком» назвала Юлія Тимошенко спосіб, у який 2006 року був проведений конкурс на розробку Чорноморського шельфу. А те, що за його результатами компанія «Венко Інтернешнл» отримала право на розробку прикерченської ділянки, Прем’єр-міністр вважає здачею національних інтересів України.

«Було проведено конкурс із суттєвими порушеннями законів України, суттєвими! Це практично був «міжсобойчик», який дав можливість найбільшу ділянку газоносних наших родовищ віддати без будь-яких умов і на незаконній основі», – заявила голова уряду.

Інші держави відстоюють власні інтереси краще за Україну

На підтвердження такої жорсткої оцінки Юлія Тимошенко порівняла відсотки, які має отримувати відповідно держава та інвестор за законом про розподіл продукції в Україні та в інших країнах. Зазвичай частка держави має складати не менше 60%, а в таких країнах, як Єгипет, Бангладеш, Лівія вона сягає 70-85%.

В Україні ж законодавство гарантує державі лише 30% від реалізації кінцевого продукту. Але навіть і ця норма в угоді з «Венко» не дотримана, стверджує Прем’єр-міністр: в остаточному підсумку, за її розрахунками, Україні дістанеться лише 10%.

Так само безпрецедентним, на думку Юлії Тимошенко, є передача такої великої площі шельфу в одні руки. «Венко Інтернешнл» отримала право на розробку майже 13 тисяч квадратних кілометрів родовищ. У США, наприклад, в Мексиканській затоці, одному інвестору не дають в розробку більше 80-100 квадратних кілометрів.

Уже після укладення угоди з українським урядом «Венко Інтернешнл ЛТД» переуступила свої права компанії «Венко Прикерченська ЛТД». Урядовці стверджують, що ця процедура була незаконною: держава при цьому не отримала відомостей про фінансовий, технічний та технологічний стан нової компанії.

У «Венко» дії українського уряду вважають незаконними

Однак президент компанії «Венко Енерджі» (чиїми дочірніми підприємствами є «Венко Інтернешнл ЛТД» та «Венко Прикерченська ЛТД») Джин Ван Дайк стверджує, що засновницькі документи компаній були надані уряду своєчасно і в повному обсязі.

Тож рішення стосовно анулювання ліцензії «Венко» (воно було ухвалене наказом не Кабміну, а Міністерства охорони навколишнього природного середовища) представники компанії вважають незаконним.

Старший віце-президент «Венко Енерджі», член ради директорів «Венко Прикерченська ЛТД» Джеф Мітчелл сьогодні заявив, що компанія розпочинає арбітражну процедуру проти українського уряду. Першим кроком стала подача письмової вимоги про переговори з Кабміном. Якщо ці переговори протягом 60 днів не принесуть результату, Венко може звернутися в Арбітражний інститут Стокгольмської торговельної палати.

Як вплине історія з «Венко» на інвестиційний клімат?

Ще раніше в інтерв’ю Радіо Свобода Джеф Мітчел зазначав, що перешкоди для роботи компанії «Венко» на українському ринку призведуть до погіршення інвестиційного клімату в Україні:

«Якщо нам не дадуть дозволу працювати, я не знаю, чи захочуть інші компанії увійти в таке ризиковане середовище. Ми працюємо з великим технічним ризиком, а тут додається ще й політичний ризик, що справу можуть у тебе відібрати», – зауважив Джеф Мітчел.

Однак міністр охорони навколишнього природного середовища Георгій Філіпчук заперечує, що інвестиційний клімат в разі розірвання цієї угоди буде погіршений.

«Погіршений інвестиційний клімат для України буде в тому випадку, коли ми такими непрозорими, такими нечесними стосовно свого народу і держави кроками будемо діяти – мати справу з такими партнерами, які не представляють ні фінансової, ні технологічної, ні технічної цінності з точки зору розробки українського шельфу», – зазначив Георгій Філіпчук.

На доказ неспроможності інвестора українські урядовці вказують, що статутний капітал «Венко Інтернешнл ЛТД» складає лише 12 тисяч доларів, а у «Венко Прикерченська ЛТД» він взагалі нульовий.
XS
SM
MD
LG