Доступність посилання

ТОП новини

Литва зняла вето щодо переговорів ЄС із Росією


Людмила Пилип Рига, 12 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Литва погодилася не перешкоджати початку переговорів між Євросоюзом та Росією про підписання нової двосторонньої угоди про партнерство. Компроміс з цього питання був досягнутий під час зустрічі у Вільнюсі керівників міністерств закордонних справ Литви, Польщі, Словенії та Швеції. Сьогодні ця ж група європейських дипломатів вирушила до Грузії, підтримки якої, серед іншого, домагався офіційний Вільнюс.

Застосовуючи право вето на початок переговорів про нову базову угоду між ЄС та Росією, Литва вимагала включити до переговорного мандату чотири вимоги. Вони торкалися відновлення поставок енергоносіїв нафтопроводом «Дружба», правової допомоги в розслідуванні кримінальних злочинів, вирішення «заморожених» конфліктів у Молдові та Грузії, а також відшкодування витрат на повернення додому громадян Литви, яких депортували до Росії в роки тоталітаризму.

Окремі кремлівські політики називали позицію Литви деструктивною, однак литовська сторона довго була непохитною у цьому питанні і збиралася блокувати Росію до отримання відповідних гарантій.

Подробиці компромісу наразі невідомі

Врешті-решт Литва погодилася не перешкоджати затвердженню мандату на переговори про партнерство між ЄС та Росією. Це сталося на вчорашній зустрічі у Вільнюсі керівників зовнішньополітичних відомств Литви, Польщі, Словенії та Швеції. Вони домовилися включити в мандат переговорів основні пропозиції Литви.

Президент Литви Валдас Адамкус заявив: «Я оптиміст у цьому плані і вважаю, що ми вперше можемо говорити про те, що Європа намагається об’єднати свої позиції і в одному напрямку представляти ЄС у переговорах з третьою стороною».

Подробиці компромісу невідомі. Згадана домовленість Литви, Словенії, Польщі та Швеції повинна бути ще схвалена іншими країнами ЄС і затверджена наприкінці травня на засідання Ради ЄС. Саміт керівників Євросоюзу та Росії має відбутися в російському Ханти-Мансійську наприкінці червня.

Щоб продемонструвати підтримку територіальної цілісності Грузії

А сьогодні міністри закордонних справ Литви, Польщі, Словенії та Швеції Пятрас Вайтекунас, Радослав Сікорські, Дмітрій Рупель та Карл Більдт усі разом вирушили до Тбілісі. Таким чином вони демонструють підтримку територіальній цілісності країни, зазначив напередодні візиту до Грузії головний шведський дипломат Карл Більдт.

«Той факт, що ми від’їжджаємо до Тбілісі для зустрічі з лідерами Грузії, пов’язаний не лише з нашими та моїми особистими намірами дати чіткий сигнал про важливість запровадження європейських стандартів на майбутніх парламентських виборах, але й висловити нашу солідарність з Грузією у питанні територіальної цілісності країни», – заявив керівник МЗС Швеції.

Грузинсько-російські стосунки загострилися після того, як Росія вирішила посилити контакти із лідерами самопроголошених республік в Абхазії та Південній Осетії.
XS
SM
MD
LG