Доступність посилання

ТОП новини

Парламентська робота чи блокування парламентської трибуни?


Тетяна Ярмощук Київ, 13 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні після тритижневої перерви має розпочатися пленарне засідання Верховної Ради. Проте напередодні позиції коаліціянтів щодо порядку денного узгоджені не були. А у БЮТ навіть не виключили можливості блокування парламентської трибуни.

У порядку денному сьогоднішнього засідання першим питанням стоїть щорічне звернення Президента до Верховної Ради щодо внутрішньої та зовнішньої ситуації в Україні. Проте чи буде це звернення, чи його знову відкладуть, невідомо.

Представники Блоку Юлії Тимошенко вимагають, щоб парламент насамперед розглянув питання про зміну керівництва Фонду державного майна. Якщо ж ні, бютівці не виключають, що заблокують парламентську трибуну, каже в інтерв’ю Радіо Свобода Олег Ляшко.

За його словами, невирішене питання про керівництво Фонду державного майна блокує приватизаційні процеси в Україні, а від приватизації у державному бюджеті передбачено 9 мільярдів гривень надходжень. Відтак, каже депутат, відсутність цих коштів зриває виконання бюджетних програм, у тому числі цілої низки соціальних.

«Ми наполягатимемо, щоб негайно розглянути це питання, а інакше під загрозою виконання бюджету. Я не виключаю блокування роботи Верховної Ради представниками нашої політичної сили», – заявив представник БЮТ.

Під час засідання ради коаліції депутати висловили ініціативу щодо зустрічі з Президентом, на якій би була присутня і Прем’єр-міністр. Така зустріч має відбутися до початку сьогоднішнього засідання, вважають бютівці.

Коаліційну угоду не виконують?

Проте, на думку представниці «Нашої України – Народної самооборони» Ксенії Ляпіної, така перспектива виглядає дуже малоймовірною. Що ж до вимоги БЮТ стосовно кадрових питань, то Ляпіна зазначає, що спочатку парламент мав би розглянути у другому читанні законопроект про Кабмін.

Утім, це питання також не стоїть серед узгоджених у сьогоднішньому порядку денному, звертає увагу представниця НУНС, – як немає там і кадрових пропозицій, а є більше поточних питань, зокрема, урядових законопроектів.

«Знову пріоритети нашої коаліційної угоди там відсутні. Тобто, ми знову бачимо активну роботу, але, на жаль, не з виконання наших зобов’язань», – наголошує депутат від коаліції.

В опозиції свої пріоритети. А в спікера свої

На тілі ж взаємних ультиматумів коаліціянтів, свої вимоги висуває і опозиція. Партія регіонів наполягає, щоб парламент якомога швидше розглянув зміни до бюджету, які уряд ще й досі не вніс до Верховної Ради, каже регіонал Олександр Єфремов.

За 4 місяці інфляція склала 11%, нагадує депутат: «Нас хвилює питання, чому до цього часу у Верховну Раду не вноситься законопроект про держбюджет. До 1 березня він мав бути внесений до парламенту у зміненому форматі, але до сьогодні уряд не вніс його до парламенту».

Тим часом, спікер Арсеній Яценюк заявив, що не бачить ні можливості, ні доцільності розгляду резонансних політичних питань цього пленарного тижня.
XS
SM
MD
LG