Доступність посилання

ТОП новини

МЗС Росії: Погляди Юрія Лужкова, що питання Севастополя не вирішене, збігаються з поглядами більшості росіян, а заборона йому в’їжджати до України – «недружній крок»


При цьому в коментарі ніяк не засуджені недільні заяви мера Москви Юрія Лужкова в Севастополі, в яких той поставив під сумнів належність міста Україні. У понеділок у Міністерстві закордонних справ України висловили сподівання, що «офіційні органи влади Російської Федерації певним чином спростують заяви Лужкова».


Це рішення української влади «йде врозріз із обопільними зусиллями щодо налагодження атмосфери довіри і взаєморозуміння в російсько-українських відносинах», і в Москві його сприйняли «з нерозумінням», мовиться в офіційному коментарі департаменту інформації і друку Міністерства закордонних справ Росії.

При цьому в коментарі ніяк не засуджені недільні заяви мера Москви Юрія Лужкова в Севастополі, в яких той поставив під сумнів належність міста Україні і закликав розірвати договір про дружбу між двома державами, щоб Росія отримала юридичну можливість «знову порушити питання про Севастополь і Крим».

МЗС Росії наголошує, що Лужков лише висловив думку, яка «збігається з поглядом більшості росіян, які болісно сприйняли розпад СРСР».

Російське зовнішньополітичне відомство вважає, що заяви московського мера «жодним чином не є замахом на суверенітет України», а інкримінація йому «якогось посягання на територіальну цілісність України» невиправдана.

«У всій цій негарній історії особливо насторожує те, що українська сторона вкотре відмовляє російським громадянам у праві висловлювати свої погляди на наше спільне минуле і знову повернулася до хибної практики складання «чорних списків», – мовиться в коментарі російського зовнішньополітичного відомства, оприлюдненому ввечері в понеділок.


Раніше в понеділок у Міністерстві закордонних справ України висловили сподівання, що «офіційні органи влади Російської Федерації певним чином спростують заяви Лужкова».

Заяви мера Москви Юрія Лужкова про Севастополь в українському зовнішньополітичному відомстві розцінили як «сплановану акцію, спрямовану на підрив позитивної динаміки українсько-російських відносин» і як «крок, який нагнітає напруження в суспільстві й ускладнює перспективу українсько-російського партнерства».

Прес-секретар МЗС України Василь Кирилич наголосив, що такі висловлювання Лужкова є втручанням у внутрішні справи України, а також спробою поставити під сумнів територіальну цілісність України.

А сам міністр закордонних справ Володимир Огризко, який перебував у понеділок у Вільнюсі, назвав дії української влади в відповідь на заяви мера Москви Юрія Лужкова «обґрунтованими, чіткими та адекватними».

Водночас міністр наголосив, що не йдеться про складання в Україні «чорних списків» осіб, яким в’їзд до країни заборонений.

У понеділок Служба безпеки України заборонила мерові Москви Юрієві Лужкову в’їзд до України після того, як у неділю в Севастополі на урочистостях із нагоди роковин російського Чорноморського флоту той у своїх виступах заявляв, що питання про належність міста не вирішене.

Матеріали до теми:

• Про «тіньові гроші» Лужкова у Севастополі • СБУ заборонила мерові Москви Юрієві Лужкову в’їзд до України. А Затуліна попередили • Юрій Лужков попри попередження СБУ знову заявив у Севастополі, що питання про належність міста не вирішене, і висловився за скасування договору про дружбу між Україною і Росією
XS
SM
MD
LG