Доступність посилання

ТОП новини

Президент вважає надуманим і безпрецедентним блокування Верховної Ради представниками коаліції


У вівторок Віктор Ющенко в заяві журналістам у прес-холі українського парламенту наголосив на тому, що в четвертий раз планував виступити зі зверненням до нації з посланням у стінах парламенту, проте частина коаліції зірвала цей виступ, порушуючи домовленості, досягнуті на погоджувальній раді в понеділок. Президент виключив проведення позачергових виборів Верховної Ради й переформатування коаліції. Віктор Ющенко закликав парламентську більшість узяти відповідальність за ситуацію у Верховній Раді.


У вівторок Віктор Ющенко в заяві журналістам у прес-холі українського парламенту наголосив на тому, що в четвертий раз планував виступити зі зверненням до нації з посланням у стінах парламенту, проте частина коаліції зірвала цей виступ, порушуючи домовленості, досягнуті на погоджувальній раді в понеділок.

«Це відбувається під надуманим приводом, через вимоги частини більшості – фракції БЮТ – розглянути в позачерговому порядку антикризовий пакет», – заявив він після консультацій із лідерами парламентських фракцій і Головою Верховної Ради.

Президент наголосив, що порядок денний був узгоджений, і він мав «чітке відчуття», що йому вдасться виконати свій конституційний обов’язок та звернутися до парламентарів зі щорічним посланням, проте цього не відбулося.

Ющенко додав, що вперше в історії України стався такий безпрецедентний випадок, коли парламентська більшість, яка відповідає за роботу парламенту, сама її і блокує.

Голова держави також заявив, що сила, яка не виступає за створення стабільності в країні, зокрема і в парламенті, «виступає проти національних інтересів».

За його словами, 12 травня на погоджувальній раді всі політичні сили парламенту схвалили порядок денний Ради на 13 травня й на поточний пленарний тиждень. Ті питання, які БЮТ вимагає розглянути в позачерговому порядку 13 травня, були внесені до порядку денного парламенту на 14 травня, сказав Віктор Ющенко.

Президент виключає проведення позачергових виборів Верховної Ради й переформатування коаліції

«Я розумію, що сьогодні дуже актуальним серед певних політичних сил, у тому числі й більшості, стало питання проведення дострокових парламентських виборів – на що я хочу сказати категоричне «ні», посилилася циркуляція думок про переформатування коаліції – на що я хочу сказати категоричне «ні», – сказав він.

«Жодні авантюри щодо переформатування коаліції не пройдуть», – наголосив Ющенко.

Президент обіцяє зробити все для того, щоб цього не сталося.

«Сьогодні Україні треба дати спокій, і перш за все політичний спокій», – наголосив він.

Президент закликав парламентську більшість узяти відповідальність за ситуацію у Верховній Раді

«Коаліція повинна взяти всю відповідальність за те, що робиться сьогодні в парламенті, взяти всі зобов’язання зі стабілізації роботи парламенту, розпочати прагматичну роботу і терміново прийняти новий бюджет, ухвалити ті законопроекти, які включені в пакет соціальних, економічних і гуманітарних ініціатив. Нам треба повернутися в конструктивне русло і нести відповідальність, що за нами нація, за нами прогрес цієї держави», – заявив голова держави.

* * * * * * * * * * *

У вівторок Президент мав виступити зі щорічним посланням до Верховної Ради України.

Проте фракція Блоку Юлії Тимошенко заблокувала парламентську трибуну.

Б’ютівці вимагають, щоб у першу чергу парламент розглянув низку антиінфляційних законопроектів.

Вони стверджують, що блокуватимуть трибуну, доки не буде знайдено консенсусу з цього питання.

Їм також ідеться про низку кадрових питань, зокрема, про зміну керівництва Фонду держмайна.

Матеріали до теми:

• НУНС вважає неповагою до Президента блокування його виступу Блоком Юлії Тимошенко • Голова Секретаріату Президента поклав відповідальність за «черговий зрив роботи парламенту» на БЮТ • Юлія Тимошенко: блокування роботи парламенту триватиме до розгляду антиінфляційних законів • БЮТ блокує трибуну і президію парламенту, Президент так і не виступив
XS
SM
MD
LG