Доступність посилання

ТОП новини

Екс-мер Нью-Йорка Рудольф Джуліані: «Києву, перш за все, треба позбавитися репутації корумпованого міста»


Юлія Жмакіна Ідеї, як сприяти інвестиціям в Україні, і стратегію для розвитку Києва привіз до української столиці Руді. Так ніжно стали називати свого мера мешканці Нью-Йорка, а після терактів 11 вересня 2001 року і мешканці усієї Америки. І хоча Рудольф Джуліані став своєрідним піар-інструментом у передвиборчих перегонах кандидата на київського міського голову Віталія Кличка, приїзд такого масштабу політика і господарника, як зазначають оглядачі, велика подія для України.

Київ, 13 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Ідеї, як сприяти інвестиціям в Україні, і стратегію для розвитку Києва привіз до української столиці Руді. Так ніжно стали називати свого мера мешканці Нью-Йорка, а після терактів 11 вересня 2001 року і мешканці усієї Америки. І хоча Рудольф Джуліані став своєрідним піар-інструментом у передвиборчих перегонах кандидата на київського міського голову Віталія Кличка, приїзд такого масштабу політика і господарника, як зазначають оглядачі, велика подія для України.

Рудольф Джуліані
У вівторок заанонсована відкрита дискусія «Інвестиції в майбутнє» у бальній залі 5-зіркового готелю «Hyatt Regency Kyiv» розпочалася з надзвичайно події. Спрацювала розігріта софітом пожежна сигналізація і залу залило водою. Зустріч почалася на 40 хвилин пізніше запланованого часу. Найпопулярніша версія серед тих, хто прийшов на дискусію – провокація політичних конкурентів кандидата на мера столиці Віталія Кличка. А от екс-мер Нью-Йорка, юрист, політик-республіканець Рудольф Джуліані, не занурений в українські столичні перегони, і тут продемонстрував свою знамениту витримку, не показавши нічим ставлення до аварії у респектабельному готелі.

Адже на його мерство припала подія, від якої здригнувся весь світ, – теракти у Нью-Йорку 11 вересня 2001 року. Тоді Руді підкорив серця всієї Америки саме своєю витримкою. Раніше ж, коли він вперше 1993-го обійняв посаду мера міста, республіканцю Джуліані треба було докласти крайньої рішучості, щоб виконати свої передвиборні обіцянки у місті, де традиційно популярнішими були демократи.

Київ – Нью-Йорк 20-річної давнини?

Київ набором проблем Рудольфу Джуліані нагадав Нью-Йорк 20-річної давнини: складна криміногенна ситуація, соціальні проблеми і вкрай погана транспортна інфраструктура. А також безробіття і велика кількість людей, які потребували державних дотацій.

«Дорога у тисячу миль починається з кроків. Тоді, скажімо, у Нью-Йорку була страшна проблему вивозу сміття. Аби займатися цим бізнесом, треба було платити мафії. Або риба на ринках, ресторанах і кафе коштувала в моєму місті на 20-30% більше, ніж в інших містах США. Бо рибний ринок міцно тримала мафія. Тож я почав із боротьби з мафією і корупцію у таких окремих галузях», – зауважив Рудольф Джуліані.

Тож долати корупцію, щоб можна було вести відкритий і чесний бізнес у Києві, щоб він позбавився репутації корумпованого міста – це перша порада Рудольфа Джуліані кандидату на посаду київського міського голови Віталію Кличку, радником якого він став.

Вражений двома речами – проблемою транспорту та історичним «багатством»

Колишнього легендарного мера Нью-Йорка вразили у Києві дві речі – проблеми з транспортом (це він помітив, коли їхав на зустріч із Президентом України Віктором Ющенком) та історичне «багатство».

«Ви маєте свою багату історичну спадщину, свою дорогоцінність. Але в сучасній глобальній економіці місто, яке претендує на стабільний розвиток, має бути сучасним, має забезпечити певні базові речі: безпеку для інвестицій, добру репутацію, подолати корупцію, зробити життя городян безпечним», – наголосив Рудольф Джуліані.

Матеріали до теми:

• Віталій Кличко найняв колишнього мера Нью-Йорка, щоб той допоміг йому стати майбутнім мером Києва
XS
SM
MD
LG