Доступність посилання

ТОП новини

Вперше на теренах Європи фотовиставку для сліпих відкрили в Україні


Богдана Костюк Київ 13 травня (RadioSvoboda.Ua) – «Доторкнутися і побачити» – таку назву має перша в Європі фотовиставка для незрячих людей, яку відкрили у Києві. Далі вона помандрує іншими містами України.

Спробуйте заплющити очі і відчути довколишній світ дотиками пальців і звуками. Саме так вивчають світ незрячі. Саме для них відомий французький художник українського походження Юрій Білак зробив 30 спеціальних тектальних ( рельєфних) фотографій із життя України. Юрій Білак розповів, що консультувався з медиками, представниками товариств незрячих у Франції та Україні, і найскладнішим називає процес озвучення.

«Проблема була у тому, щоб передати інформацію іншими словами. І треба було додати до кожної фотографії звук, бо без звуку, без інформації незрячі не зможуть зрозуміти. І я вирішив, що не буде тільки один голос, буде 18 різних голосів, щоб була така різноманітність», – зазначає Юрій Білак.

Фотографії Юрія Білака «розмовляють» голосами українських митців: Ніни Матвієнко, Олега Скрипки, Богдана Бенюка, Ольги Сумської.

Для тих, хто не має можливості побачити красу очима

Першим з українців, хто через дотик пальців і звук ознайомився з фотороботами Білака, був коректор із Українського товариства сліпих Володимир Потеляхін.

«Ця виставка – чималий прорив у сприйнятті незрячими нашої держави, зокрема образотворчого мистецтва, у даному випадку фотографій. Дітей у школах для незрячих не навчають сприйняттю просторових форм. Можливо, і можна було б без звукового опису подавати ці фотографії, але не готові ми до цього», – зауважив Володимир Потеляхін.

Організація виставки в Україні стала можливою завдяки підтримці національного бізнесу та міжнародних благодійних фондів.

Директор фонду «Відкрий Україну» Орися Луцевич повідомила: «Ми маємо на меті провезти цю виставку по інших регіонах України: вже є у нас конкретні пропозиції з Чернігова, Львова, Донецька».

І фотограф Юрій Білак, і відвідувачі виставки сподіваються, що мистецтво допоможе людям, які бачать, зрозуміти проблеми тих, хто не має можливості побачити очима красу української природи та українців.
XS
SM
MD
LG