Доступність посилання

ТОП новини

Перша українська дитяча залізниця розпочала новий сезон перевезень


Юлія Рацибарська Дніпропетровщина, 13 травня 2008(RadioSvoboda.Ua) – У Дніпропетровську відкрила свій новий, уже 72-й сезон перевезень Дитяча залізниця. Нині в Україні діє 9 подібних атракціонів для малечі, але ця має найдовшу історію, адже була першою. Мала залізниця зараз – це цілий позашкільний центр, що готує майбутніх фахівців для транспортної галузі.

Свого часу вона була маленьким дивом і гордістю Дніпропетровська – перша українська і друга на весь Радянський Союз дитяча залізниця. Відкриту в 1936 році, її довгий час називали «Малою Сталінською». Спеціально для неї місцевий паровозоремонтний завод виготовив маленький паровоз типу «ЮП», а вагоноремонтний – шість крихітних вагончиків для пасажирів.

Наразі про первісний вигляд залізниці нагадує не так уже й багато, хіба невеликий тунель Пушкіна, своєрідна історична пам’ятка, коліями курсують електровози, а вся система регулювання – автоматична.

Гра, що може стати професією

Два кілометри колії і тільки 10 хвилин мандрівки, але вражень – море: і в малих подорожувальників, і в дорослих. Колії дитячої залізниці простягнулися посеред зелені затишного міського парку. Тут усе маленьке, але справжнє: центральний вокзал, кілька станцій, семафори, машиністи та провідники. Зовні – ніби гра, але серйозна, адже дитяча залізниця не просто розвага, це цілий комплекс, що діє як база для профорієнтації школярів.

Упродовж року близько 800 дітей з міста та області, які мріють працювати на залізничному транспорті, навчалися у гуртках на машиністів, провідників, касирів, контролерів-ревізорів, чергових стрілочного посту, монтерів колії, а також начальників та чергових. На дитячій залізниці тепер навесні та влітку вони мають можливість пройти стажування.

14-річний Дмитро працює машиністом електровоза третій cезон поспіль. Мріє возити дорослих пасажирів на дорослій залізниці. Професія дуже відповідальна, це розуміє вже зараз. «Треба слідкувати за потягом, щоб не зійшов із рейок, точна зупинка на станціях, стежити за приладами, щоб було плавне гальмування», – каже він.

Кращим – пільги

Наприкінці практики усі юні залізничники отримають відповідні посвідчення, які даватимуть їм право безкоштовного проїзду в потягах приміського сполучення на великій Придніпровській залізниці. Тим, хто не полишатиме опановувати ази залізничної справи, пізніше обіцяють пільги й при вступі до спеціалізованого вишу.

«Практично ми є першою кар’єрною сходинкою для дітей, які хочуть працювати на залізничному транспорті», – зауважує начальник Малої залізниці Юрій Тихий.

Мала залізниця у Дніпропетровську працюватиме як атракціон і навчальна база для школярів майже півроку, до жовтня. Юні залізничники за цей час планують не тільки закріпити свої знання та навички, а й обмінятися досвідом із однолітками з інших дитячих залізниць, і не тільки українських.
XS
SM
MD
LG