Доступність посилання

ТОП новини

Сьогодні на Прикарпатті вдесяте вручатимуть літературну премію імені Василя Стефаника


Галина Добош Івано-Франківщина, 14 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У селі Русові під Снятином, в садибі-музеї Василя Стефаника сьогодні відбудеться вручення обласної літературної премії імені письменника-новеліста. Цього року її присуджено лише в одній номінації: документальна і науково-критична література. В урочистостях візьмуть участь лауреати Стефаниківської премії за всі 10 років.

Традиційно вручення Стефаниківської премії відбувається 14 травня, на день народження відомого новеліста. А от місце урочистостей іноді змінювали – Снятин, куди Стефаник ходив пішки, Обертин Тлумацького району, Прикарпатський університет в Івано-Франківську, який теж носить його ім’я.

Ювілейне, десяте, приймає садиба-музей у Русові, де письменник народився і де відійшов у вічність. Очікується участь лауреатів Стефаниківської премії попередніх років.

Премія з національним характером – на честь земляка

Премія є найвагомішою на Прикарпатті літературною відзнакою, каже голова обласної організації Національної спілки письменників України Василь Добрянський. Вона замінила колишні «комуністичні».

«У нашій області було кілька премій, серед них найбільш значуща – це літературна премія імені Мирослава Ірчана, одного з комуністичних ідеологів. Після завоювання незалежності України культурна громадськість вирішила, що має бути літературна премія з національним характером, а оскільки відомою постаттю в літературі є Василь Стефаник, наш земляк, краянин, тому і вирішено було зробити таку премію», – каже керівник обласної письменницької організації.

Серед лауреатів відомі прикарпатські письменники Степан Пушик, Володимир Качкан, Галина Турелик та інші.

Рівень вимог високий

Василь Добрянський теж удостоєний Стефаниківської премії. Він каже, що до номінантів високі вимоги, премію «не можна вистояти в черзі чи заробити роками», а тільки заслужити своїми творами.

Цього року премію в номінації «документальна і науково-публіцистична література» присуджено Лук’янові Вардзаруку за книгу «Реабілітовані історією». За словами Василя Добрянського, ця книга не отримала жодного голосу «проти».

«Він, на мій погляд, здійснив героїчний вчинок: без підтримки держави уклав двотомник власних досліджень про тих людей нашого краю, які були репресовані радянською владою, вивезені в Сибір, знищені, розстріляні», – каже про цьогорічного лауреата голова обласної організації Національної спілки письменників.

Премії в номінації «художня література» цього року ніхто не отримає – це свідчить про високу планку вимог до претендентів на Стефаниківську премію. 10 тисяч гривень будуть передані музею письменника у Русові на його розвиток.
XS
SM
MD
LG