Доступність посилання

ТОП новини

Суд в Іспанії зняв звинувачення з американських військових, що вбили іспанського журналіста, разом із яким загинув українець Тарас Процюк


Ідеться про інцидент 8 квітня 2003 року, коли американські танкісти в Іраку обстріляли готель «Палестина» в Багдаді, що був базою для більшості журналістів. Тоді загинули іспанець Хосе Коусо, телеоператор каналу «Телесінко», і українець Тарас Процюк, телеоператор агентства Ройтерз, і були тяжко поранені ще троє працівників Ройтерз.

Тарас Процюк
Ідеться про інцидент 8 квітня 2003 року, коли американські танкісти в Іраку обстріляли готель «Палестина» в Багдаді, що був базою для більшості журналістів. Тоді загинули іспанець Хосе Коусо, телеоператор каналу «Телесінко», і українець Тарас Процюк, телеоператор агентства Ройтерз, і були тяжко поранені ще троє працівників Ройтерз.

Національний суд Іспанії голосами двох суддів проти одного вирішив у вівторок, що для звинувачення недостатньо свідчень і є підстави вважати, що іспанський журналіст загинув унаслідок бойових дій, а не свідомого вбивства.

Справу проти американських військових в Іспанії порушили за статтями іспанського законодавства, які передбачали до 15 років ув’язнення за вбивство і «злочин проти міжнародної спільноти», тобто неспівмірні дії проти цивільних осіб у воєнний час.

Два міжнародні ордери на арешт і екстрадицію американського танкіста, який здійснив постріл, і двох його командирів видали 2005 і 2007 року судді в Іспанії на вимогу родичів Хосе Коусо.

Сполучені Штати не видали своїх військових.

Напередодні, 2004 року, США заявили, що в перебігу власного розслідування не виявили помилкових дій чи недбалості своїх військовослужбовців, які діяли відповідно до обставин.

Чільні американські урядовці стверджували, що танкісти відкрити по готелю вогонь у відповідь на обстріл із того будинку.

Коли телеканали показали кадри обставин інциденту, з яких видно, що обстрілу не було, у США заявили, що танкісти могли сприйняти за обстріл чи за дії коригувальника ворожого вогню відблиски з журналістських об’єктивів.

Міжнародні журналістські організації скритикували такі висновки американської влади.

У справі загибелі Тараса Процюка жодних судових справ не було. США офіційно повідомили Україну, що, за висновками їхнього розслідування, постріл із танку по готелю було здійснено з метою самооборони і в цілковитій відповідності до правил ведення бойових дій.

Матеріали до теми:

• Міжнародна федерація журналістів вітає рішення іспанського суду, який хоче покарати американських солдатів, від обстрілу яких загинув Тарас Процюк • Батьки журналіста Процюка хочуть, щоб Ющенко у Вашингтоні вимагав компенсацію за смерть їхнього сина в Іраку і кажуть, що в Україні ледь зводять кінці з кінцями • Міжнародна правозахисна організація “Репортери без кордонів” вимагає притягнути до відповідальності американське командування в Іраку • Міжнародна федерація журналістів не вірить висновкам Пентагону про смерть Процюка • Центральне командування Збройних сил США закінчило розслідування обставин загибелі в Іраку українського журналіста Тараса Процюка • Президент Леонід Кучма посмертно нагородив українського журналіста інформаційного агентства “Reuters” Тараса Процюка орденом "За мужність" • Медіальні організації вимагають розслідування смертей журналістів в Іраку • Колеги журналісти обіцяють докопатися до правди, як загинув в Багдаді Тарас Процюк • Троє журналістів загинули у вівторок у Багдаді, серед них -українець Тарас Процюк
XS
SM
MD
LG