Доступність посилання

ТОП новини

Заручники майбутніх виборів – пам’ятники і вулиці Рівного


Валентина Одарченко Рівне, 14 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Рівненські депутати скасували раніше проголосоване рішення про перейменування проспекту Миру в проспект імені Віктора Чайки, засумнівалися у доцільності встановлення пам’ятника отаману Поліської Січі Бульбі-Боровцю на вже визначеному місці, а встановлений у місті 3 роки тому пам’ятник повстанському художнику Нілу Хасевичу днями… зник. Дійшло до того, що сьогодні митрополит Рівненський і Острозький Євсевій звернувся до депутатів Рівнеради із заявою, в якій висловив стурбованість у зв’язку з ідеями перенесення пам’ятних знаків українським героям у Рівному.

Таким має бути початок бульвару Директорії
Таким він нині є....
На Рівненщині, котра була одним із центрів зародження національно-визвольного руху, вулиці з назвами, котрі нагадували тоталітарне минуле, віднедавна носять імена українських письменників і героїв.

Щось подібне і з пам’ятниками. Нині у Рівному стоять, зокрема, пам’ятники Симону Петлюрі, видатному українському письменнику і земляку Уласові Самчуку, командиру Поліської Січі Климові Савуру, є монумент борцям за волю України та поновлений давній пам’ятник Богоматері.

Список мали продовжити Ніл Хасевич і Тарас Бульба-Боровець. А ще вулиця імені багаторічного міського голови, нині покійного Віктора Чайки.

І раптом свої попередні рішення депутати «забрали назад». Повернутися до попередньої назви проспекту Миру їх змусили протести рівнян, котрі чомусь не захотіли називати проспект іменем улюбленого мера. Услід за цим заступник міського голови Рівного, керівник фракції «нашоукраїнців» Сергій Васильчук заявив, що проект пам’ятника Боровцю, уже затверджений художньою радою, йому не надто імпонує, а особливо місце його розташування – на початку бульвару Директорії.

Проспект Миру чи проспект Чайки?
«Підіть, подивіться це місце – я там ходжу кожен день: там на невеликому просторі, буквально один навпроти одного, будуть два великих пам’ятники. Це не краще архітектурне рішення. Думаю, що місце навпроти облдержадміністрації було б краще», – переконує Сергій Васильчук.

Проте один із авторів проекту монументу, рівненський скульптор Володимир Стасюк заявляє, що у встановленні пам’ятника продумане все – розташування і відстань до навколишніх будинків, освітлення... Саме ж місце вже узгоджене міськрадою і освячене, на цю церемонію у березні приїздив навіть син Романа Шухевича – Юрій Шухевич, громадськість із Тернопілля і Волині. Скульптор наголошує, що саме цей варіант скульптурної композиції переміг у конкурсі, а авторська група повністю підготувала всю проектно-кошторисну документацію, відлила макети скульптури Бульби-Боровця.

«Група вже готова виконувати монумент у натуральну величину, але ці роботи не підкріплені початковим фінансуванням… Всі фахівці розуміють, що таке зміна місця – це повернення на стартові позиції, з нуля…», – зазначає Володимир Стасюк.

Насправді, кошти, яких би вистачило на відлиття бронзової скульптури, були виділені облдержадміністрацією наприкінці року, тож не встигли пройти через банки і повернулися назад. А вже на початку нинішнього року сесії обласної та міської рад раптово відмовили в фінансуванні проекту.

Усе через передвиборні перипетії

Приховані причини таких суперечок – вибори міського голови. Бо кожна з політичних сил має за свій прапор чиєсь ім’я – хтось покійного голови, хтось – упівського командира...

Як зауважив голова обласної організації УНП Василь Червоній, «всі заступники Віктора Чайки – потенційні кандидати в крісло міського голови. Всі вони вирішили виїхати в це крісло на рейтингу колишнього міського голови Віктора Чайки».

Василь Червоній наполягає: оскільки проспект Миру починається від бульвару Директорії, то якщо й перейменовувати проспект – то хіба що на ім’я легендарного Боровця. Тож у Рівному тривають монументальні передвиборні перипетії, замішані на бажанні політиків зіграти на розмаїтих політичних інтересах земляків.

А щодо викрадача пам’ятника Хасевичу, котрий упродовж кількох років височів поряд із напівзруйнованим будівництвом, то його оперативно знайшли правоохоронці. Ним виявився його господар – Рівненський інститут міжнародної академії управління персоналом. Директор інституту Анатолій Куковський каже: нічого ганьбити довгобудом повстанського художника, ім’я якого незабаром носитиме цей заклад. Від цього інциденту міські чиновники відхрещуються – кажуть, не давали згоди ні на його монтаж, ні на демонтаж.

Сьогодні митрополит Рівненський і Острозький Євсевій звернувся до депутатів Рівнеради із заявою, у якій висловив стурбованість у зв’язку з ідеями перенесення пам’ятних знаків українським героям у Рівному з раніше визначених та освячених церквою місць.
XS
SM
MD
LG