Доступність посилання

ТОП новини

Не Шекспір і не Моцарт. Леонардо – геній культури


Наталка Кудрик Рим, 15 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Хто він, справжній геній європейської культури? Мешканці Старого континенту назвали великого італійця Леонардо да Вінчі. У підсумку голосування європейців творець «Таємної вечері» і «Джоконди» випередив британця Вільяма Шекспіра, австрійця Вольфґанґа Амадея Моцарта і нобелівського лауреата з фізики Альберта Ейнштейна.

Усі дороги ведуть… до Леонардо. Рим уже давно не є впливовим центром європейського континенту, але у серці Європи продовжує жити загадковий геній італійського Відродження. 140 тисяч громадян Євросоюзу шляхом електронного голосування визнали Леонардо да Вінчі (1452–1519) найвпливовішою постаттю європейської культури.

Особистість Леонардо вражає і захоплює багатогранністю як приклад «універсальної людини» своєї епохи. Він досяг вершин геніальності як художник і скульптор, архітектор та інженер, фізик, анатом, літератор і філософ.

Наукова і творча спадщина винахідника допомагає людству і сьогодні, через півтисячоліття відтоді, як помер цей видатний чоловік, син флорентійського нотаріуса і селянки.

Геній і таємниця

В інтерв’ю Радіо Свобода римський культуролог Андрій Пеленський каже: «Його інженерні схеми вертольота, велосипеда, парашута і різні речі, які він передбачив, про що на ті часи взагалі ніхто й не думав, – це, безумовно, на грані фантастики. Напевно, вражає саме таємничість і геніальність постаті да Вінчі, у чому жоден інший художник чи винахідник в європейській історії не зміг його випередити».

Посмішка «Джоконди» – перша з багатьох загадок Леонардо да Вінчі. Група канадських вчених за допомогою лазера та ультрачервоних променів аналізувала відому картину, намагаючись розкодувати таємничу посмішку. Погляд і риси обличчя виявилися подібними до тих, які характеризують вагітну або жінку, котра щойно народила, розповів один із дослідників газеті La Repubblica.

Такі гіпотези мало кого переконали. Факт залишається фактом: у паризькому Луврі, де зберігається оригінал полотна, «Джокондою» милується найчисленніша юрба відвідувачів музею.

Рідна Італія не завжди жалувала митця і розуміла його грандіозні проекти. Останні роки втомлений Леонардо провів у Франції. За 67 років життя він створив шедеври, якими сучасність захоплюється і водночас силкується розгадати цей дивовижний «код да Вінчі».
XS
SM
MD
LG