Доступність посилання

ТОП новини

МЗС здивоване недопуском депутата Владислава Каськіва (НУНС) до Росії


«У Міністерстві закордонних справ із подивом сприйняли повідомлення про затримку 15 травня в аеропорті «Шереметьєво-2» у Москві громадянина України, депутата Верховної Ради Владислава Каськіва», – заявив у четвер журналістам керівник прес-служби МЗС Василь Кирилич. За його словами, залишається незрозумілою мотивація затримки депутата та відмови йому у в''їзді на російську територію нібито через те, що це може загрожувати безпеці Росії. У четвер зранку російські прикордонники не пустили Каськіва на територію Росії. Владислав Каськів не виключає, що його не пустили до Росiї у вiдповiдь на заборону меру Москви Юрію Лужкову в''їжджати до України. Він також припускає, що така реакцiя Росії може бути викликана і внесенням ним на розгляд парламенту проекту постанови про Чорноморський флот.


«У Міністерстві закордонних справ із подивом сприйняли повідомлення про затримку 15 травня в аеропорті «Шереметьєво-2» у Москві громадянина України, депутата Верховної Ради Владислава Каськіва», – заявив журналістам керівник прес-служби МЗС Василь Кирилич.

За його словами, залишається незрозумілою мотивація затримки депутата та відмови йому у в''їзді на російську територію нібито через те, що це може загрожувати безпеці Росії.

«Суспільно-політична діяльність Каськіва не характеризується антиросійськими заявами. Він прибув взяти участь у політичній передачі на НТВ, а не брати участь і проголошувати на мітингах заяви антиросійського змісту», – сказав Кирилич.

Він зазначив, що, якщо розглядати затримку Каськіва як можливу відповідь українській стороні на заборону мерові Москви Юрію Лужкову в''їзду на територію України, то необхідно вказати на неадекватність таких дій.

Владислав Каськів
«Доводиться з жалем констатувати, що навіть відсутність питання може обумовити прийняття неврівноважених й позбавлених мотивації рішень, що нагадують старозавітні правила взаємин – «око за око, зуб за зуб», – сказав Василь Кирилич.

При цьому він утруднився спрогнозувати, чи не означає це рішення російської влади повернення до практики списків нон-ґрата.

Напередодні НУНС закликав Міністерство закордонних справ висловити офіційний протест Росії у зв''язку з депортацією депутата Верховної Ради, члена фракції «Нашої України – Народної самооборони» Владислава Каськіва.

У четвер зранку російські прикордонники не пустили Каськіва на територію Росії, після чого його депортували із країни.

Владислав Каськів прибув у Росію для участі в програмі НТВ «До бар''єра», де його опонентом повинен був стати російський політик Володимир Жириновський.

******** Владислав Каськів не виключає, що його не пустили до Росiї у вiдповiдь на заборону меру Москви Юрію Лужкову в''їжджати до України

«Я не виключаю такої можливостi, бiльш того, така позицiя виявлялася вiдносно певних неформальних моментiв», – заявив народний депутат від «Нашої України – Народної самооборони» журналiстам у київському аеропорту «Бориспiль», після повернення із Росії.

За словами депутата, росiйська сторона не надавала йому офiцiйної мотивацiї заборони на в''їзд.

«Жодного документа, який би свiдчив про причини заборони на в''їзд, надано не було», – наголосив вiн.

Полiтик також повiдомив, що ще 12 березня звернувся до посла Російської Федерації в Українi Вiктора Черномирдiна з офiцiйним листом, в якому просив надати йому роз''яснення про власний статус. Проте до сьогоднi, за його словами, вiдповiдi не було отримано.

Владислав Каськiв також висловив думку з приводу того, що факт його недопущення на росiйську територiю свiдчить про те, «що Росiйська Федерацiя не виконала своїх зобов''язань щодо «чорних спискiв», про iснування яких говорили минулого року».

На його думку, у разi пiдтвердження того, що його не пустили до Росiї в зв''язку забороною на в''їзд на українську територiю Юрія Лужкова, – реакцiя росiйської сторони «є не адекватною».

Крiм того, Владислав Каськiв припускає, що реакцiя Росії може бути викликана і внесенням ним на розгляд парламенту проекту постанови про Чорноморський флот. Проект передбачає виведення флоту Росiї з територiї України «у встановленi законом термiни». При цьому вiн звернув увагу, що метою постанови не було прагнення продовжити ескалацiю конфлiкту двох країн, «бажанням перевести суперечки в офiцiйну площину i створити базу для можливостi виведення».

Матеріали до теми:

• Владислав Каськів про заборону в’їзду до Росії: «Ініціатива походила з російської сторони і нею ж спровокована» • Народного депутата від НУНСу Владислава Каськіва не впустили до Росії

• Юрій Лужков далі заявляє, що Росія «повинна підтвердити статус Севастополя як російського міста» • СБУ заборонила мерові Москви Юрієві Лужкову в’їзд до України. А Затуліна попередили • Юрій Лужков попри попередження СБУ знову заявив у Севастополі, що питання про належність міста не вирішене, і висловився за скасування договору про дружбу між Україною і Росією • Про «тіньові гроші» Лужкова у Севастополі
XS
SM
MD
LG