Доступність посилання

ТОП новини

Палестинці відзначають створення Ізраїлю як «катастрофу»; Джордж Буш обіцяє палестинську державу


Мар’яна Драч Прага, 15 травня 2008 (RadioSvoboda.ua) – Палестинці сьогодні відзначають роковини «катастрофи» – так вони називають створення Ізраїлю 60 років тому. Тоді сотні тисяч арабів стали біженцями. Сьогодні, виступаючи в ізраїльському парламенті, президент Сполучених Штатів Джордж Буш коротко згадав про потребу створити домівку для палестинського народу. Втім, як це зробити, наразі відкрите запитання.

Палестинські студенти малюють картину «Nabaka» (катастрофа), Сектор Газа, 14 травня 2008 р.
На Західному березі Йордану сьогодні вранці можна було почути сирени. А в місті Газа сотні школярів крокували головним майданом із моделями ракет та іграшковими гвинтівками. У східній частині Єрусалима, де живуть переважно араби, у повітря запустили понад 20 тисяч чорних кульок, що символізують кожен день існування Ізраїлю – все це, щоб відзначити «накбу», що в перекладі з арабської означає катастрофа.

Після того як Ізраїль став незалежним 60 років тому понад 700 тисяч арабів залишили його територію. Палестинці кажуть, що їх видворили, змусили покинути домівки.

Ізраїль пояснює історію інакше. Ізраїльські лідери наголошують, що не мали наміру виганяти арабів і кажуть, що більшість із них виїхала через війну, після того як на Ізраїль напало 5 арабських армій.

Відтоді кількість палестинських біженців зросла до 4 з половиною мільйонів осіб, які нині живуть в Йорданії, Лівані, Сирії, на Західному березі Йордану і в Смузі Гази.

Той факт, що президент США Джордж Буш приїхав на 60-річчя Ізраїлю, обурив деяких палестинців. Представник Хамасу Махмуд аль Захар заявив: «Джордж Буш тут, щоб відсвяткувати 60 років кровопролиття, нашу депортацію, життя в ненормальних умовах, позбавлення наших національних прав».

Напередодні візиту американського лідера радник із питань національної безпеки США Стівен Гадлі визнав, що створення Ізраїлю також було важким випробуванням для багатьох палестинців.

Президент США очікує, що весь Близький Схід буде демократичним

Сьогодні, у виступі в ізраїльському кнесеті Джордж Буш виклав своє бачення Близького Сходу через ще 60 років. За його словами, люди там житимуть у вільних країнах, включно з палестинцями.

«Ізраїль святкуватиме 120-ту річницю як одна з великих демократій світу, безпечна і процвітаюча домівка єврейського народу. Палестинці будуть мати дім, про який вони довго мріяли і на який заслуговують: демократичну державу, де панує право, повага до прав людини і яка відкидає терор», – заявив американський лідер.

Джордж Буш оминув найгарячіші питання, що роздирають сторони конфлікту. Палестинці хочуть повернутися на землі, які сьогодні розташовані в Ізраїлі, а східний Єрусалим вони бачать як столицю нової палестинської держави. Натомість Ізраїль називає Єрусалим своєю столицею і хоче зберегти багато єврейських поселень на Західному березі Йордану.
XS
SM
MD
LG