Доступність посилання

ТОП новини

Владислав Каськів про заборону в’їзду до Росії: «Ініціатива походила з російської сторони і нею ж спровокована»


Людмила Ваннек Прага-Київ, 15 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Гаряча тема дня: народного депутата України вiд Блоку «Наша Україна – Народна самооборона» Владислава Каськiва не впустили до Росії. Його затримали сьогодні у московському аеропорту «Шереметьєво-2» і не допускали до нього представників посольства. Український політик прибув до Росії для участі в програмі НТВ «До бар''єра», де його опонентом повинен був стати російський політик Володимир Жириновський.

(RadioSvoboda.Ua)
Радіо Свобода: Пане Каськів, чи Ви очікували якихось подібних можливих моментів, коли збиралися в цю поїздку?

Владислав Каськів:
Знаєте, я вважаю кричущим не той факт, що мене не впустили, а те, що зірвали телевізійне ток-шоу на одному з найрейтинговіших російських телеканалів і це, по суті, наступ на свободу слова, тому що глядачі попросту не мали можливості почути актуальні питання українсько-російських відносин із перших вуст, а чують їх препарованими там через новини. От це, на мій погляд, головна проблема. Вже інша справа, що я, як член парламенту українського, за визначенням, здається, не було причин мене туди не допускати. А що стосується вашого питання, то дійсно. Я, як відомо, є лідером Громадянської партії «Пора», яка займала активне місце під час відомих подій, які називають «Помаранчевою революцією», і тому є така не зовсім адекватна реакція часто в авторитарних режимів і зокрема, на жаль, у Росії. Знаючи це, я звернувся ще на початку березня з листом на офіційному бланку до посла Росії в Україні Черномирдіна з проханням пояснити мій статус щодо в’їзду в Росію і досі жодної відповіді на це запитання не отримав. Я абсолютно переконаний, що це організована провокація, і мій мотив такого переконання дуже простий: я їхав не зі своєї ініціативи, а на запрошення російської сторони; їхав на дебати з віце-спікером парламенту російського (відповідно всі спецслужби про це знали, сумніву в цьому немає, тому вони могли заздалегідь або повідомити, або якимось чином врегулювати це питання, не вдаючись до публічних загострень стосунків між нашими країнами).

Р. С.: Тобто, іншими словами, для Вас це була несподіванка, так?

В. К.:
Однозначно! Це абсолютно неадекватна дія, яка точно була несподіваною.

Р. С.: Чи у Вас були конкретні теми, які Ви хотіли порушити у телевізійному двобої з Володимиром Жириновським?

В. К.:
Основна тема, звичайно, – актуальні проблеми українсько-російських відносин, зокрема, ситуація щодо заяв мера Москви Лужкова, які він виголошував у Криму про можливий перегляд статусу Криму і Севастополя (я на цьому також хочу наголосити). Я думаю, що це була б одна з ключових тем обговорення, хоча для мене – ні, бо я їхав з метою дати новий фокус, нове бачення перспектив українсько-російських відносин не через призму історії і цих нашарувань, не через призму сприйняття сьогоднішніми політичними елітами, а хотів якраз оптимізм продемонструвати, в перспективи цих відносин. Таким мій намір був. На жаль, поки що не судилося... Крім того, в Україні, на щастя, немає досвіду спілкування з такого типу політиками як Жириновський, тому це була унікальна ситуація.

Р. С.: Так, Ви були б таким «першопрохідцем». Пане Каськів, ось міліція у «Шереметьєво» спростовує інформацію про Ваше затримання – так повідомляють російські ЗМІ, посилаючись на лінійний відділ управління внутрішніх справ аеропорту. Ви ж, напевно, маєте офіційну заборону?

В. К.:
Ну от переді мною зараз лежить три офіційних документи: по-перше, це мій лист до Черномирдіна, про який я вже згадував, по-друге, це офіційне запрошення каналу НТВ, підписане особисто Соловйовим, який є ведучим цієї програми, і третій – це довідка офіційна служби прикордонного контролю ФСБ Російської Федерації: «видана громадянину України Каськіву Владиславу, який пред’явив дипломатичний паспорт з номером... , у тому, що йому відмовлено в перетині кордону РФ у пункті пропуску «Шереметьєво» на підставі статті 27 закону РФ про порядок в’їзду і виїзду з території Росії».

Р. С.: Знаєте, пане Каськів, мені сьогодні доводилося чути також думку, що ця ситуація зіграла непогану роль для Вашого піару? Як Ви на це дивитеся?

В. К.:
Я дуже вдячний тим людям, які оцінюють масштаб мого впливу на російську владу, на прикордонні служби і таке інше (сміється – Р. С.) Ну, очевидно, що це питання має резонанс, мені здається це абсолютно природнім. Ініціатива походила з російської сторони і нею ж спровокована. Хай кожен для себе дає відповідь про адекватність таких оцінок.

Матеріали до теми:

• Про «тіньові гроші» Лужкова у Севастополі • СБУ заборонила мерові Москви Юрієві Лужкову в’їзд до України. А Затуліна попередили
XS
SM
MD
LG