Доступність посилання

ТОП новини

18 травня – День музеїв: особливе свято для Закарпаття


Надія Петрів Ужгород, 16 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – 18 травня традиційно у всьому світі відзначають День музеїв. У цей день до них вільних вхід, музейні працівники експонують нові й унікальні виставки. У Закарпатті, яке має чи не найбільшу кількість музеїв на кількість населення, до свята поставилися по-особливому. У цей день на туристів, гостей області чекають масові гуляння, атракції, фестивалі, виступи ансамблів та ще купа цікавого.

Сотні тисяч туристів відвідують музеї області упродовж року. Для них постійно готують нові експозиції, бо музеї краю надзвичайно багаті: понад 207 тисяч експонатів, пам’яток мистецтва, культури, історії.

Музейні працівники кажуть, що останнім часом зацікавленість до старовини, до минувшини серед громадян зростає – що важливо, й серед молоді. Такі тенденції змушують спеціалістів по-новому організовувати свою роботу, каже начальник управління культури Закарпатської облдержадміністрації Юрій Глеба.

«Отаке пожвавлення в суспільстві змушує дещо замислюватися науковців та тих, хто займається експозиціями, кращою можливістю показати фондовий матеріал, який є в наших музеях», – зауважує він.

Із огляду на таку зацікавленість у Закарпатті відроджується музейна справа. Лише за минулий рік у регіоні відкрили 19 нових громадських музеїв, низку меморіальних будинків.

Загалом їх понад сотня. Тому кожен третій-четвертий населений пункт області в неділю святкує.

Область святкуватиме два дні з таємницями й родзинками

День музеїв в області відзначатимуть два дні. Напередодні свята музейні працівники зберуться в Мукачівському замку.

Із 17-го на 18-те відбудеться ніч музейних закладів. Її таємницю організатори поки що не розкривають, обіцяють лише видовища та цікаві речі.

18 травня, каже Юрій Глеба, – «це відомий давно день відчинених дверей. Відвідування музеїв є безкоштовним, від ранку й до вечора працюють експозиції. Крім того, кожен музей має свою окрему програму дня».

Особливе місце серед музеїв Закарпаття займає Закарпатський краєзнавчий музей «Ужгородський замок». 18 травня за ініціативи бізнесменів Закарпаття та Українського союзу промисловців і підприємців тут організовують грандіозне свято: роздаватимуть безкоштовно морозиво, готуватимуть шашлики, слухатимуть класичну музику, а в рові навколо Ужгородського замку роз’їжджатимуть на конях артисти-жокеї, які розкажуть відвідувачам про віхи з історії Закарпаття.

Директор музею Василь Шеба звертає увагу на ще одну родзинку свята: «Зараз на 18 травня відкриваємо зал зброї, подібного не було за 60 років існування музею».

До слова, туроператори Закарпаття кажуть, що на ці вихідні, тобто на День музеїв, в області немає жодного вільного місця в готелях.
XS
SM
MD
LG