Доступність посилання

ТОП новини

Як працює канцелярія президента Чехії


Оксана Пеленська Прага, 16 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Хочете довідатись, як працює чеський президент, придивіться до роботи його канцелярії. Висновок очевидний: за чітким і бездоганно спланованим графіком роботи президента, цільністю концепції його роботи виступає команда однодумців, завданням яких є своєю роботою підтримати престиж країни. Серед тих, хто формував традицію діяльності канцелярії чеського президента є Ладіслав Шпачек – перший речник першого президента Чеської Республіки Вацлава Гавела.

Ладіслав Шпачек
(ladislavspacek.cz)
Радіо Свобода: Пане Шпачку, як працює канцелярія чеського президента, чи можна собі уявити, що речник чи голова канцелярії говорить чи діє всупереч президентові ?

Ладіслав Шпачек:
Таку ситуацію взагалі уявити собі не можу. Така ситуація в демократичних державах не має статись. У канцелярії діє цілком точна ієрархія, відомо, хто кому підпорядкований і хто для кого виконує свою роботу. Президент Республіки у нас найвищий представник держави, в його розпорядженні канцелярія, якою керує канцлер, тобто її голова. Голова канцелярії – це тільки адміністратор, це не той канцлер, якого має Німеччина, там він голова уряду.

Р. С.: Які функції виконує канцлер, тобто голова канцелярії президента в Чеській Республіці?

Л. Ш.:
Канцлер з погляду виконання його функції, як найвищий функціонер канцелярії, є тільки шефом, тобто директором, який керує всією адміністрацією президента. Він нею керує так, щоб ця канцелярія якнайкраще виконувала завдання президента. Завдання канцелярії ставить президент. У Чехії канцелярія президента виконує також інші завдання, наприклад, у нас у Празі канцелярія також дбає про Празький Град як про пам’ятку архітектури чи турбується про житло президента. Але принцип один: Канцелярія працює на базі завдань президента країни.

Р. С.: Пане Шпачку, чи можете згадати випадок, коли голова канцелярії не погодив свої дії з Президентом?

Л. Ш.:
Це не можливо, щоб канцелярія чи сам її голова виступили проти президента. Адже зрозуміло, хто має Конституційну перевагу, цією особою є президент країни. Канцлер – це тільки державний службовець, який має виконувати роботу, що випливає з чинних законів, її дає йому президент. А президент є найвищою обраною посадою в країні. Тут ця субординація цілком зрозуміла.

Р. С.: Чи можете згадати випадок зі своєї роботи, коли працівники канцелярії президента конфліктували, працювали на інші політичні партії чи сили, не виконували завдань президента?

Л. Ш.:
Я працював у канцелярії президента 11 років, моя посада належала до найвищих у цій ієрархії, та жодного подібного конфлікту в нас ніколи не було. За мене змінилось кілька голів канцелярії, та жодного конфлікту ніколи не було, ніколи жодний з канцлерів не виступив відкрито проти президента. Звичайно, що на нарадах ми висловлювали свої різні погляди, але тоді говорили всі: речник, голова канцелярії, керівники політичного, міжнародного, правового відділів. Але для цього вони і працюють при президенті, щоб йому представляти свої погляди. На їх основі Президент приймає рішення. Від миті, коли рішення схвалене, всі мають дисципліновано його виконувати. Якщо його виконувати не хочуть, то і в канцелярії цим людям нема що робити.
XS
SM
MD
LG